Stevija Saldiklis (Stevia Cukrus): Kas Tai Yra? [+Nauda]

stevia

Stevija (stevia) – tai itin populiarus saldiklis, naudojamas pasaldinti kavai, arbatai ir kitiems gėrimams.

Kai kurie žmonės šiuo saldikliu pakeičia cukraus vartojimą, kad suvartotų mažiau kalorijų arba kad nepakiltų cukraus lygis kraujyje.

Tačiau nedaugelis žino, kokia stevijos nauda, iš ko ji gaminama ir ką reikia žinoti šį saldiklį.

Šiame straipsnyje sužinosite apie stevijos miltelių naudą, vartojimą ir skirtumus nuo cukraus.

Turinys

Stevia – kas tai yra?

Stevija (stevia) – tai cukraus alternatyva, išgaunama iš Stevia rebaudiana augalo lapų.

Šie lapai buvo mėgstami dėl savo saldumo ir šimtus metų buvo naudojami kaip žolinis vaistas aukštam cukraus kiekiui kraujyje gydyti.

Jų saldus skonis atsiranda dėl steviolio glikozido molekulių, kurios yra 250–300 kartų saldesnės už įprastą cukrų.

Atminkite, kad daugelyje stevijos produktų yra papildomų ingredientų, tokių kaip užpildai, cukraus alkoholiai, kiti saldikliai ir natūralūs skoniai.

Jei norite išvengti šių ingredientų, turėtumėte ieškoti produktų, kurių etiketėje nurodytas tik 100% stevijos ekstraktas.

Stevia mityboje

Stevija iš esmės yra be kalorijų ir angliavandenių. 

Kadangi ji yra daug saldesnė už cukrų, nedideli jos kiekiai neturi reikšmingos įtakos kalorijų ar angliavandenių kiekiui kasdieninėje mityboje.

Nors stevijos lapuose yra įvairių vitaminų ir mineralų, dauguma jų prarandami augalą paverčiant saldikliu.

Be to, kadangi kai kuriuose stevijos produktuose yra papildomų ingredientų, maistinių medžiagų kiekis gali skirtis.

Stevijos nauda

Kadangi stevijoje nėra kalorijų, ji gali padėti numesti kūno svorio, kai yra naudojama vietoje cukraus.

stevia nauda

Juk cukraus šaukštelyje yra apie 20 kcal, tad stevios naudojimas gali padėti išlikti sotiems ir suvartoti mažiau kalorijų.

Pagal tyrimą su 31 žmogumi, tie, kurie suvalgė 290 kcal turintį užkandį, pagamintą iš stevijos, kito valgio metu suvalgė tiek pat maisto, kiek ir tie, kurie suvalgė 500 kcal turintį užkandį, pagamintą su cukrumi.

Abiejų grupių sotumo lygis buvo panašus, tačiau steviją vartojusi grupė suvartojo mažiau kalorijų.

Jei sergate cukriniu diabetu , stevija gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Tyrimas su 19 liesu ir sveikų, bei 12 nutukusių dalyvių nustatė, kad stevija žymiai sumažino insulino ir gliukozės kiekį. 

Be to, tyrimo dalyviai po valgio buvo patenkinti ir sotūs, nepaisant mažesnio kalorijų kiekio.

Pagal 2009 m. tyrimą nustatyta, kad stevijos lapų milteliai gali padėti valdyti cholesterolio kiekį.

Tyrimo dalyviai vieną mėnesį kasdien vartojo 20 ml stevijos ekstrakto.

Tyrimas parodė, kad stevija sumažino bendrą cholesterolio, „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų kiekį, nesukeldama neigiamo šalutinio poveikio. 

Jis taip pat padidino „gerojo“ cholesterolio kiekį. 

Neaišku, ar retkarčiais vartojant mažesnius stevijos kiekius, būtų toks pat poveikis.

Galimas šalutinis poveikis

Vieno tyrimo metu pranešta apie galimą ryšį tarp nemaistingų saldiklių, įskaitant steviją, ir naudingos žarnyno floros sutrikimo. 

Tas pats tyrimas taip pat parodė, kad nemaistingi saldikliai gali sukelti gliukozės netoleravimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus.

Kaip ir daugumos saldiklių atveju, pagrindinis jų trūkumas yra skonis. 

Stevija yra švelnaus, saldymedžio skonio, šiek tiek kartoko. 

Tas skonis kai kuriems žmonėms labai nepatinka, todėl stevijos vartoti jie nenori.

Kai kuriems žmonėms stevijos produktai, pagaminti su cukraus alkoholiais, gali sukelti virškinimo problemų , tokių kaip pilvo pūtimas ir viduriavimas.

Stevijos vartojimas

Stevija gali būti naudojama vietoj cukraus jūsų mėgstamuose maisto produktuose ir gėrimuose. 

Žiupsnelis stevijos miltelių prilygsta maždaug vienam arbatiniam šaukšteliui cukraus.

stevia naudojama

Stevijos panaudojimo būdai:

Kavoje (latte, cold brew, airiškoje kavoje ar kt.)
Arbatoje
Kokteilyje (vaisių, proteino ar kt.)
Pabarstyti ant nesaldaus jogurto, košių ir pan.

Stevija ar cukrus: kas sveikiau?

Stevija turi mažiau kalorijų nei cukrus ir gali turėti įtakos kūno svorio pokyčiams, nes padeda suvartoti mažiau kalorijų.

Kadangi joje nėra kalorijų ir angliavandenių, tai yra puiki cukraus alternatyva žmonėms, kurie laikosi mažesnio kaloringumo ar mažesnio angliavandenių suvartojimo mitybos rėžimo.

Cukraus pakeitimas stevija taip pat sumažina maisto produktų glikemijos indeksą (GI), o tai reiškia, kad jie mažiau veikia cukraus kiekį kraujyje.

Maksimalus GI yra 100.

Palyginimui, cukraus GI yra 65, o  stevijos GI yra 0.

GI gali lemti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą.

Žinoma, cukrus daugeliui yra skanesnis nei stevia.

Apibendrinimas

Stevia – tai augalinės kilmės saldiklis.

Ji dažnai vartojama kaip sveikesnė cukraus alternatyva, tačiau jos skonis kai kuriems gali pasirodyti nepriimtinas.

Stevija yra daug saldesnė nei cukrus, tačiau nekaloringa, todėl gali padėti suvartoti mažiau kalorijų dienos eigoje.