Barista: Išsamus Gidas

barista

Jei mėgstate gerti kavą, tikriausiai esate susidūrę su žodžiu „barista”.

Ar tai tiesiog kavinės darbuotojas, kuris ruošia ir patiekia įvairius kofeino turinčius gėrimus?

Ar tai menininkas, kuris piešia gražius ir sudėtingus raštus ant kavos paviršiaus?

Ar tai meistras, kuris žino viską apie pupelių rūšis, aparatus, kavos gaminimo būdus ir skonį?

Atsakymas yra paprastas – tai yra darbuotojas, menininkas, meistras ir ekspertas.

Turinys

Kas yra barista?

Žodis „barista” kilęs iš italų ir ispanų kalbų, reiškiančių barmeną, kuris dirba už baro ir patiekia karštus (pvz., doppio arba lungo) ir šaltus gėrimus, taip pat užkandžius.

Šiandien, jei kas nors yra vadinamas barista, vadinasi toks žmogus yra kvalifikuotas kavos gamintojas.

Dažniausiai baristas yra laikomas darbuotoju, dirbančiu kavinėse. Bet, tai nėra ribojama tik darbu.

Terminas barista yra ypač siejamas su meistru, kuris yra puikus kavos gamyboje.

kas yra barista

Trumpai tariant, šiais laikais baristas yra asmuo, kuris yra specialiai apmokytas kavos gėrimų gamyboje ir patiekime bei turi specifinius įgūdžius ir žinias, kurių neturi paprasti žmonės, tiesiog besimėgaujantys kava.

Ką daro kavos meistrai (baristai)?

Paprastai baristai naudoja komercinius espresso aparatus.

Jų vaidmuo yra paruošti ir išspausti kavos gėrimus, pagrįstus espresso.

Gero espresso gamyba yra esminė baristo vaidmens dalis.

Latte menas (piešimas ant kavos) yra vienas iš tokio meistro požymių.

Espresso yra gana sudėtingas gėrimas, o gera rankinė espresso gamyba yra laikoma kvalifikacijos reikalaujančiu uždaviniu.

Be to, kitų gėrimų, ypač pieno pagrindu, tokių kaip kapučino ir late, taip pat ne espresso kavos paruošimas reikalauja papildomo darbo ir įgūdžių, kurių reikia specialistams.

Baristai paprastai naudoja espresso aparatą ir paruošia kavą pagal gamintojo ar parduotuvės savininko nurodymus, o patyrę kavos meistrai gali turėti galimybę keisti paruošimą ar eksperimentuoti.

Norint idealiai pagaminti kavą, reikia atsižvelgti į daugelį veiksnių, tokių kaip pupelių malimas, pieno išplakimas ir pylimas.

Be kavos gėrimų paruošimo ir bendro klientų aptarnavimo, kvalifikuoti baristai su laiku įgyja žinių apie visą kavos procesą.

Tai leidžia efektyviai paruošti norimą kavos puodelį.

Kavos gėrimų rūšys, kurias jie gali pasiūlyti

Baristai gali paruošti daugybę kavos gėrimų, kurie skiriasi pagal kavos ir pieno santykį, pieno putos kiekį ir konsistenciją, gėrimo temperatūrą ir papildomus ingredientus.

Štai keletas populiariausių gėrimų, kuriuos galite užsisakyti kavinėje arba išbandyti pasigaminti namuose:

Espresso. Tai yra stiprus ir koncentruotas gėrimas, kuris paprastai patiekiamas mažame puodelyje ir gali būti gurkšnojamas arba juo mėgaujamasi lėtai. Jis turi ryškų ir aromatingą skonį. Jis gali būti saldus, rūgštus, stiprus arba riebus, priklausomai nuo pupelių rūšies, malimo ir ištraukimo. Espresso taip pat turi putų sluoksnį, vadinamą „crema”. Tai yra kavos aliejų ir baltymų emulsija, suteikianti espresso gėrimui kreminę ir šilkinę tekstūrą.

Cortado. Tai yra ispaniškas kavos gėrimas, kuris gaminamas sumaišant espresso su nedideliu kiekiu šilto pieno. Šis gėrimas yra patiekiamas stiklinėje arba metaliniame puodelyje ir jo tūris yra maždaug 150 ml. Cortado yra puikus gėrimas tiems, kurie mėgsta espresso, bet nori sušvelninti jo stiprumą ir rūgštumą. Šis gėrimas taip pat gali būti pagardintas cukrumi arba karamelės sirupu.

Latte. Tai yra itališkas kavos gėrimas, kuris yra gaminamas sumaišant espresso su daug šilto pieno. Jis yra patiekiamas dideliame puodelyje arba stiklinėje, o jo tūris yra maždaug 300 ml. Latte yra populiarus gėrimas tarp tų, kurie mėgsta pienišką ir švelnų kavos skonį. Ši kava taip pat gali būti pagardinta įvairiais sirupais, pavyzdžiui, vanilės, šokolado, riešutų arba cinamono. Latte yra dažnas objektas, kur baristai piešia įvairius raštus ant pieno putos.

latte pieno puta

Airiška kava. Tai yra tradicinis airių kavos gėrimas, kuris yra gaminamas sumaišant stiprią juodą kavą su airišku viskiu ir cukrumi, užpilant ant viršaus šlakelį grietinėlės. Šis gėrimas yra patiekiamas karštas arba šaltas, o jo tūris yra maždaug 200 ml. Airiška kava yra puikus gėrimas tiems, kurie mėgsta alkoholinį ir saldų kavos skonį. Ji taip pat gali būti pagardinta kakava arba muskato riešutais.

Svarbu paminėti, kad baristai dažnai pasižymi ir prisitaikymu prie kliento norų esant sveikatos problemoms.

Pavyzdžiui, jeigu esate alergiški įprastam pienui, galite paprašyti augalinio.

Augalinės kilmės pienas yra naudojamas praktiškai visose kavinėse ir apie jį daugiau sužinoti galite iš paties kavos meistro, kuris jus aptarnauja.