Kavos Pupelių Rūšys: Arabika, Robusta, Liberika

kavos pupeliu rusys

Kavos pupelės – tai kavamedžio vaisiaus viduje randamos sėklos, kurias paskrudinus ir susmukinus gaminama kava, savo sudėtyje turinti daug antioksidantų.

Renkantis kavos pupeles, svarbu atskirti skirtingas rūšis ir pasirinkti tą, kuri yra jums tinkamiausia.

Yra 3 pagrindinės kavos pupelių rūšys: arabica, robusta, liberica. 

Labiausiai paplitusios bei populiariausios iš jų yra arabica ir robusta.

Iš jų gaminami populiarūs gėrimai, tokie kaip latte, kapučinas, flat white ar airiška kava.

Šiame straipsnyje sužinosite apie minėtas 3 rūšis, jų skonio savybes ir kitas įdomybes.

Turinys

Arabika kavos pupelių rūšis

Arabikos pupelės yra pati populiariausia rūšis, kuri sudaro apie 60% pasaulio kavos. 

Jos atsirado prieš daugelį amžių Etiopijos aukštumose, o pavadinimas „Arabica“ greičiausiai kilo dėl pupelių populiarumo VII amžiaus Arabijoje (dabartinis Jemenas).

Arabika pupelių trūkumas yra tas, kad jas sunkiau užauginti, todėl jos yra brangesnės.

Jos auga tik tam tikruose regionuose, kurių bendrinis pavadinimas yra „kavos diržas“.

kavos dirzas

Arabica pupelėms reikia papildomo pavėsio, vandens ir didelio aukščio (bent 600 metrų aukščio virš jūros lygio), kad jos tinkamai augtų. 

Šie augalai yra jautresni ligoms.

Arabica pupelių skonis

Dauguma gurmaniškų kavos prekių ženklų (tarp jų ir OKava.lt) naudoja 100% arabikos pupeles, nes jos laikomos aukščiausios kokybės rūšimi, iš kurių galima pasigaminti skaniausią kavą.

Jų skonis pasižymi švelniu skoniu ir mažu kartumu.

Priklausomai nuo auginimo vietos, šios pupelės pasižymi daugybe skirtingų skonio natų.

Jei norite pasimėgauti kokybišku ir puikiu skoniu, išbandykite rūšines kavos pupeles.

Robusta kavos pupelių rūšis

Antra pagal populiarumą kavos pupelių rūšis yra Robusta. 

Šios pupelės kilusios iš Afrikos į pietus nuo Sacharos ir dabar daugiausia auginamos Afrikoje ir Indonezijoje.

Tai pigesnė kavos rūšis, todėl įvairūs kavos gamintojai maišo jas su arabika pupelėmis į kavos mišinius.

Robusta pupelės yra didesnės, apvalesnės ir tvirtesnės nei kitos rūšys. 

Jų augalai paprastai auga daug didesni nei arabikos augalai ir gali augti mažesniame aukštyje bei yra atsparesni ligoms.

Robusta pupelių skonis

Ši rūšis dažniausiai turi stiprų kvapą, skonį ir kartumą.

Jose yra žymiai daugiau kofeino nei arabica pupelėse.

Robusta kavos pupelės itin vertinamos ir mėgiamos Italijoje.

Liberika kavos pupelių rūšis

Mažiausiai populiari kavos rūšis yra liberika, kuri sudaro vos 2% kavos rinkos.

Šios pupelės dažniausiai auginamos Azijoje ir Afrikoje, o pavadinimas kilęs iš Afrikos šalies – Liberijos.

Ši kava vertinama dėl savo pikantiško gėlių aromato ir dūminio skonio profilio. 

Ši ištverminga rūšis dažnai maišoma su kitomis rūšimis ir retai sulaukia tinkamo įvertinimo. 

Iki 20 amžiaus pabaigos liberika įsitvirtino Pietryčių Azijos kavos gamintojų tarpe po to, kai grybelinė liga sunaikino daugumą regiono arabikos pasėlių.

Išaugusios iš daug didesnio augalo nei arabika ar robusta, dauguma liberikos pupelių būna netaisyklingos formos, dydžiu ir išvaizda artimesnės robustai.

Ši kavos pupelių rūšis gerai toleruoja karštą, drėgną klimatą ir gerai auga mažame aukštyje. 

Liberica pupelių skonis

Liberica skonio profilis yra unikalus ir apibūdinamas kaip dūminis, riešutinis, su juodojo šokolado, prinokusių uogų ir prieskonių užuominomis.

Ši rūšis mėgstama dėl švelnaus poskonio ir išliekančio sodraus juodojo šokolado skonio.

Kofeino ji turi mažiau nei arabica ar robusta ir dažniausiai naudojama tirpios kavos gamybai.

arabika robusta liberika kavos pupeliu rusys (1)

Kokią kavos pupelių rūšį pasirinkti?

Kai jau susipažinote, kokios yra kavos pupelių rūšys, atėjo laikas nuspręsti, kuri iš šių rūšių yra geriausia būtent jums.

Jeigu mėgstate itin lengvą skonį ir mažą kofeino kiekį, tuomet išbandykite greito paruošimo tirpią kavą.

Jeigu norite sutaupyti ir jums patinka didesnis kavos stiprumas ir kartumas, tuomet galite rinktis arabikos ir robustos mišinius.

Jeigu mėgstate kokybišką puikaus skonio ir mažesnio kartumo kavą,  tuomet vertėtų pasirinkti šiek tiek brangesnes rūšines arabica šviežiai skrudintas pupeles.

Juk perkate ne tik kavą bei jos naudą, bet ir emociją!

O jei norite koreguoti skonį, tuomet naudokite migolų, avižų arba kokosų pieną, o pasaldinimui rinkitės stevijos augalinį saldiklį.

OKava.lt – tavo unikaliam skoniui