Ristretto Kava: Išsamus Gidas [+Receptas]

ristretto kava

Ristretto gėrimas yra viena iš espresso kavos rūšių, kuri pasižymi intensyviu, tirštu ir saldžiu skoniu.

Šios kavos porcija yra mažesnė nei įprasto espresso, nes ji yra ruošiama su mažesniu vandens kiekiu.

Tačiau tai nereiškia, kad ji yra silpnesnė ar mažiau aromatinga.

Priešingai, ristretto kava yra koncentruota ir turtinga, nes ji ištraukia tik geriausius kavos pupelių skonius.

Be to, kofeino kiekis šiame gėrime yra toks pats kaip ir espresso kavos puodelyje ar net mažiau.

Ristretas gali būti naudojamas kaip pagrindas kitų gėrimų gamyboje, pavyzdžiui – gaminant cortado kavą.

Turinys

Atsiradimo istorija

Ristretto kavos pavadinimas yra kilęs iš itališko žodžio „ristretto”, kuris reiškia „apribotas” arba „susitraukęs”.

Tai reiškia, kad šis gėrimas yra ruošiamas su mažesniu vandens kiekiu nei įprastas espresso.

Trumpai tariant, tai yra tradicinė itališka kavos rūšis, kuri buvo populiari dar prieš espresso išradimą.

Italai mėgo gerti stiprią ir saldžią kavą, kuri buvo ruošiama su moka puodeliu arba rankiniu kavos aparatu.

Šie aparatai leido kontroliuoti vandens srautą ir spaudimą, siekiant išgauti tirštą ir skanų kavos gėrimą.

Espresso kava atsirado XIX a. pabaigoje, kai buvo išrasti pirmieji mechaniniai aparatai, kurie galėjo išspausti karštą vandenį per kavos pupeles su dideliu slėgiu.

Ją buvo galima paruošti greičiau ir patogiau nei ristreto kavą.

Būtent dėl šių priežasčių ji tapo labai populiari visame pasaulyje.

Tačiau, kai kurie kavos mėgėjai ir baristai išlaikė savo meilę ristretui ir toliau ją ruošė su espresso aparatais, tiesiog sumažindami vandens kiekį ir trumpindami ekstrakcijos laiką.

Taip gimė ristretto kava, kurią mes žinome šiandien.

Ristretto kavos receptas

Ristretto kavos paruošimas yra panašus į espresso, tačiau yra keletas skirtumų, į kuriuos reikia atsižvelgti.

Pagrindinis skirtumas yra vandens kiekis ir ekstrakcijos laikas.

ristretto ypatybės

Ristretto gėrimas ruošiamas su maždaug 15-20 ml vandens ir ekstrahuojama apie 15-20 sekundžių.

Espresso gaminama su maždaug 30 ml vandens ir ekstrahuojama apie 25-30 sekundžių.

Šie parametrai gali skirtis priklausomai nuo kavos aparato ir jo nukalkinimo, pupelių ir asmeninio skonio, tačiau bendra taisyklė yra tokia: ristretto kiekis turi būti maždaug kaip pusė espresso kavos puodelio kiekio.

Kad paruoštumėte ristretto kavą, jums reikės šių dalykų:

Kavos aparatas, kuris gali reguliuoti vandens kiekį ir slėgį. Geriausia naudoti profesionalų arba pusiau profesionalų aparatą, kuris leidžia nustatyti norimą vandens kiekį ir slėgį. Jei turite automatinį kavos aparatą, galite naudoti jau užprogramuotą ristreto funkciją arba pakeisti espresso nustatymus, kad gautumėte mažesnio tūrio gėrimą.

Rankinis pupelių malimo prietaisas, kuris gali sumalti jas labai smulkiai. Tam, kad išgautumėte gerą ristretto kavą, jums reikia naudoti labai smulkiai sumaltas pupeles. Jei pupelės bus per stambios, vanduo pratekės per jas per greitai ir neįgaus visų skonių. Jei pupelės bus per smulkios, vanduo pratekės per jas per daug lėtai ir ištrauks per daug rūgščių ir karčių skonių. Geriausia naudoti kokybišką kavos malimo įrankį, kuris leidžia reguliuoti malimo lygį ir užtikrina tolygų malimo rezultatą.

Kavos pupelės, kurios yra tinkamos ristretto kavai. Kadangi ristretto kava yra labai koncentruota, ji atskleidžia visus pupelių skonius ir aromatus. Todėl svarbu pasirinkti kokybiškas ir šviežias pupeles, kurios turi daug skonių ir aromatų. Paprastai ristretto kava yra ruošiama su tamsiai skrudintomis pupelėmis, kurios turi daug saldumo ir „kūno“. Tad tam puikiai tiktų Espresso Blend kava.

kavos pupelės ristrettui

Tačiau, galite eksperimentuoti ir su kitomis pupelių rūšimis ir skrudinimo laipsniais tam, kad rastumėte savo mėgstamą variantą. Svarbu, kad pupelės būtų sumaltos tik prieš naudojimą siekiant išlaikyti šviežumą ir kokybę.

Paruošimas

Pirmiausia, įjunkite kavos aparatą ir pašildykite jį iki tinkamos temperatūros.

Paprastai ristretto kava yra gaminama naudojant 90-95°C temperatūros vandenį, bet tai gali skirtis priklausomai nuo aparato ir pupelių.

Tada sumalkite pupeles labai smulkiai ir užpildykite kavos filtro krepšelį maždaug 7-9 gramais kavos.

Lygiai paskirstykite maltas pupeles po visą krepšelio paviršių ir lengvai patapšnokite jas, kad pašalintumėte oro burbuliukus.

Tada stipriai suspauskite kavos pupeles su specialiu tamperiu, kad sukurtumėte tankų ir vientisą kavos sluoksnį.

Kavos sluoksnis turi būti lygus ir glotnus, kad vanduo pratekėtų per jį tolygiai ir ištrauktų optimalų skonį.

Sekantis žingsnis – įstatykite kavos filtro krepšelį su kavos sluoksniu į aparato rankeną ir užfiksuokite ją aparate.

Uždėkite padėkite puodelį po aparato išpylimo anga ir paspauskite ristretto mygtuką arba rankiniu būdu paleiskite vandenį. Stebėkite, kaip iš aparato teka ristretto kava.

Ji turėtų būti tamsi, tiršta ir su kremine puta ant viršaus.

Jei kava teka per greitai arba per lėtai, galite pakeisti pupelių malimo dydį arba kavos tamponavimo stiprumą, kad pasiektumėte geriausią rezultatą.

Kai puodelyje yra maždaug 15-20 ml ristretto kavos, sustabdykite vandens srautą ir jį paimkite.

Ši kava turėtų būti saldi, intensyvi ir aromatinga.

Jei norite, galite pridėti šiek tiek mėgstamo pieno, cukraus arba stevia saldiklio, bet atminkite, kad tai pakeis kavos skonį ir savybes.