Moka (Mocha) Kava: Išsamus Gidas

mocha kava

Moka (angl. caffè mocha), yra kavos gėrimas, pagamintas iš espreso, pieno ir šokolado.

Kitais žodžiais tariant – tai latte, pagardinta šokoladu, kai kas dar naudoja ir papildomus saldiklius (pvz. stevia).

Moka skonis – tarsi šokoladinės kavos, kur susiduria espresso kartumas ir šokolado saldumas, sukuriant skonių harmoniją.

Šiame straipsnyje sužinosite apie moka kavos kilmę, ypatybes, pagaminimo receptą ir skirtingas rūšis.

Turinys

Mocha kilmė

Terminas „moka“ kilęs iš Mocha uostamiesčio Jemene, žinomo dėl aukštos kokybės arabica kavos pupelių eksporto, tad iš pradžių šis terminas buvo naudojamas apibūdinti auginamoms kavos pupelėms.

Nuėmus derlių, pupelės būdavo skrudinamos ir per Mocha uostamiestį eksportuojamos į Europą.

Ši kava buvo mėgstama dėl švelnaus šokolado poskonio.

Tačiau „Mocha“ šokolado ir kavos gėrimas iš tikrųjų atsirado JAV, dar 1890 m., o tam įtakos turėjo itališkas gėrimas – bičerinas.

Tai yra espreso, pieno (arba grietinėlės) ir šokolado (arba kakavos) mišinys mažoje taurėje.

Moka kavos rūšys

Mokos gėrimai prasidėjo nuo tradicinės versijos, kuri sujungia drąsų espreso skonį su aksominiu sodriu šokolado skoniu.

moka kavos rusys

Tačiau bėgant metams atsirado įvairių šio gėrimo rūšių:

1. Originali moka – tai espresso, pakaitinto augalinio ar įprasto pieno ir šokolado mišinio gėrimas.

2. Šalta moka – tai originalios versijos atmaina, kurioje pienas nėra pakaitinamas, o pilamas šaltas, dar galima būti dedama ledukų, taip gaunama ledinė kava.

3. Baltoji moka – tai originalios versijos atmaina, kur vietoje įprasto šokolado naudojamas baltasis šokoladas, kad skonis turėtų mažiau kartumo ir daugiau saldumo.

4. Karamelinė moka – tai originalios versijos atmaina, į kurią papildomai pridedamas karamelinis sirupas.

Moka kavos gėrimo receptas

Porcijos maistinė vertė

 • Kalorijos: 148 kcal
 • Angliavandeniai: 15 g
 • Baltymai: 9 g
 • Riebalai: 7 g
 • Pagaminimo trukmė: apie 5 min.

PASTABA. Maistinei vertei apskaičiuoti buvo naudota kalorijų skaičiuoklė iš Sportuojantys.lt

Moka kavos recepto ingredientai

 • 2 „šotai“ (apie 160 ml) espresso kavos (pvz. aromatingoji Espresso Blend).

 •  1 puodelis (apie 240 ml) pieno (rekomenduojama 2,5 % riebumo).

 •  2 šaukštai (apie 30 ml) šokolado sirupo.

 Paruošimas

 • Supilkite šokolado sirupą (arba įmeskite 2-4 šokolado „kvadratėlius) į puodelį.

 • Ant viršaus supilkite pagamintus 2 espreso „šotus“ (šokoladas turėtų ištirpti nuo karščio) ir išmaišykite.

 • Pagarinkite į atskirą puodelį įpiltą pieną, kol atsiras puta.

 • Į kavos ir šokolado mišinio puodelį įpilkite garintą pieną.

Patarimai, kaip pagerinti gėrimo kokybę

 • Naudokite kokybišką šviežiai skrudintą kavą. Pasirinkta geriausia kava turi itin didelę įtaką geram pasigaminto gėrimo skoniui.

 • Išbandykite juodąjį šokoladą. Gaminant moką, gali panaudoti juodojo šokolado kvadratėlius, kurie ištirpt nuo espresso karščio. Jis padės sukurti sodresnį bei gilesnį skonį ir subalansuoti saldumą.