Americano Kava: Išsamus Gidas

Americano kava

Americano kava gaminama iš espreso ir  karšto vandens.

Espresso praskeidžiamas karštu vandeniu tam, kad susilpnėtų intensyvus ir stiprus espreso skonis.

Palyginti su įprasta kava, americano yra šiek tiek stipresnė, pasižymi sodriu skoniu bei aromatu.

Šiame straipsnyje sužinosite, kaip atsirado amerikano, kokios savybėmis ji pasižymi ir koks jos pagaminimo receptas.

Turinys

„Caffè Americano“ kilmė

Kaip ir kavos kilmės istorija, americano atsiradimas yra labai įdomus.

Patikimiausia istorija, apibūdinanti americano sukūrimą ir pavadinimo suteikimą, datuojama Antrojo pasaulinio karo metais, kai kava buvo labai svarbi kariuomenei,

Vidutiniškai kiekvienas karys kasmet išgerdavo daugiau 14 kg kavos.

Armijai buvo malama, supakuojama ir gabenama tonos kavos į mūšio laukus, tačiau dažnai jos vis tiek neužtekdavo.

Amerikiečių kareiviai, dislokuoti Italijoje ir ieškantys kavos, sakoma, kad taip nekentė vietinio espresso, kad rado būdą, kaip padaryti jį skanesnį ir sumažinti kartumą.

Kariai atskiesdavo espreso karštu vandeniu ir skonis jiems tapo priimtinesnis.

Gėrimas buvo vadinama „amerikietiška kava“ (angl. caffè americano).

Tai vienas iš retų atvejų, kai naudojamas šalies pavadinimas.

Kitas toks pavadinimas – „airiška kava”, kuri sukurta Airijoje ir į kurią įeina juoda kava, viskis ir grietinėlė su cukrumi.

Pavadinimas ir pats gėrimas laikui bėgant išliko ir labai populiarėjo.

Americano kavos rūšys

americano kavos rusys

1. Originalus americano – tai espresso ir vandens mišinio gėrimas.

2. Šaltas americano – tai šalta kava, kurioje vanduo pilamas ne karštas, o šaltas, dar dažnai dedama ledukų.

3. Baltasis americano – tai originalios versijos atmaina, kur pilama tik pusė karšto vandens normos, o likusi dalis pakeičiama šaltu arba garintu pienu (įprastu arba augaliniu: migdolu, kokosų, avižų ir kt.).

Americano skirtumai nuo kitų kavos gėrimų

Jeigu kyla klausimas, kuo americano skiriasi nuo kitų kavos gėrimų, galime iškart pasakyti, kad visų kavos gėrimų pagrindą sudaro espresso „šotai“, o dedami priedai priveda prie vienokio ar kitokio gėrimo.

Skirtumai tarp americano ir… :

1. Espresso – pagrindinis skirtumas yra tas, kad americano yra labiau atskiestas, tačiau pats espreso yra labiau koncentruotas, sodraus skonio. Gaminant americano, dažniausiai naudojami 2 espresso „šotai“.

2. Cappuccino – tai tarsi americano versija, kuri maišoma ne su karštu vandeniu, o su karštu pienu. Kapučino kava dar turi storą pieno putą ir yra tirštesnės konsistencijos.

3. Latte – tai gėrimas, panašus į cappucino, tačiau naudojamas 1 espresso „šotas“, o ne 2. Tad latte kava yra labiau tirštesnė ir jaučiami stiprūs pieno akcentai.

4. Juoda kava – ji gaminama lėčiau ir dažniausiai pasižymi mažesniu stiprumu nei americano.

Americano kavos receptas

Porcijos maistinė vertė

  • Kalorijos: 14 kcal
  • Angliavandeniai: 3 g
  • Baltymai: 0 g
  • Riebalai: 0 g
  • Pagaminimo trukmė: apie 3 min.

PASTABA. Maistinei vertei apskaičiuoti buvo naudota kalorijų skaičiuoklė iš Sportuojantys.lt

Americano recepto ingredientai

 • 2 „šotai“ (apie 160 ml) espresso kavos (pvz. šviežio skrudinimo Espresso Blend).

 • ½ puodelio (apie 120 ml) karšto vandens.

 Paruošimas

  • Supilkite pagamintus 2 espreso „šotus“.
  • Į kavos puodelį lėtai įpilkite karštą vandenį, tačiau kavos neišmaišykite.

Patarimai, kaip pagerinti gėrimo kokybę

  • Naudokite kokybišką šviežiai skrudintą kavą. Naudojamos kavos pupelės turi itin didelę įtaką geram pasigaminto gėrimo skoniui.
  • Naudokite tamsaus skrudinimo pupeles. Tai suteiks kavai kilesnį ir sodresnį skonį.
  • Pritaikykite kavą savo skoniui. Jeigu americano su 2 espresso „šotais“ jums per stipri, naudokite tik 1 „šotą“.
  • Pildami karštą vandenį ant espreso neskubėkite, darykite tą lėtai. Tai padės išsaugoti espresso kreminę putą viršuje.