Flat White Kava: Išsamus Gidas

flat white kava

Flat white kava gaminama iš espresso ir pieno.

Šis gėrimas jums patiks, jeigu mėgstate kreminės konsistencijos ir skonio stipresnę kavą.

Nuo itališkų espreso gėrimų, pavyzdžiui, kapučino, jis skiriasi plonesne ir ne tokia tvirta puta, mažesniu augalinio paprasto pieno kiekiu.

Šiame straipsnyje sužinosite flat white kavos kilmę, ypatybes ir pagaminimo receptą.

Turinys

Flat white kilmė

Flat white kavos istorija nėra aiški ir vienareikšmiška.

Yra keletas versijų kaip ir kur ji atsirado.

Viena iš jų teigia, kad ši kava yra kilusi Naujojoje Zelandijoje 1980-ųjų pabaigoje arba 1990-ųjų pradžioje.

Tada vienas barista, vardu Freizeris Makinesas, bandė padaryti cappuccino, bet jam nepavyko sukurti pakankamo putos kiekio.

Jis tada pasakė savo klientui, kad tai yra naujovė – „flat white”, t. y. plokščia balta kava.

Kita versija teigia, kad ši kava atsirado Australijoje 1985 metais.

Tuomet, vienas barista, vardu Alanas Prestonas, atidarė savo kavinę Sidnėjuje ir pradėjo siūlyti flat white kaip latte kavos alternatyvą.

Jis šitaip pavadino šį gėrimą, nes jis buvo panašus į itališką “latte macchiato”, bet be putos.

Nepaisant to, kur ir kaip ši kava gimė, ji greitai įgijo populiarumą tarp kavos gerbėjų Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Vėliau ji pradėjo plisti ir kitose šalyse, ypač Europoje ir JAV.

Šiandien ši skani kava yra vienas iš dažniausiai užsakomų gėrimų kavinėse.

Kas yra ta flat white kava ir kuo ji ypatinga?

Tai yra gana paprastas kavos gėrimas, kuris susideda iš dviejų dalių: stiprios kavos ir šilto pieno.

Taip pat ją galite pagardinti cukrumi ar stevijos saldikliu.

Paprastai naudojamas dvigubas espresso (apie 60 ml), kuris užpilamas karštu (apie 65°C), lengvai suplaktu pienu (apie 120 ml).

Pienas turi būti toks, kad ant paviršiaus susidarytų tik plonas (apie 5 mm) putos sluoksnis.

Tokiu būdu ši kava gauna savo charakteringą išvaizdą: baltą spalvą su mažu juodu tašku viduryje.

Flat white kavos skonis priklauso nuo naudojamos kavos rūšies, rūgštingumo, aromato ir intensyvumo.

Paprastai ši kava turi būti stipri, bet ne per daug, kad nebūtų karti.

Ji privalo turėti subalansuotą ir harmoningą skonį, kuris derėtų su pieno saldumu ir švelnumu.

Tokia kava yra geras pasirinkimas tiems, kurie mėgsta ją su pienu, bet nenori prarasti kavos skonio ir aromato.

Be to, tai yra geras pasirinkimas ir tiems, kurie nori gauti pakankamą, bet ne per didelį kofeino kiekį.

Viename flat white kavos puodelyje yra apie 126 mg kofeino kiekis.

Flat white kava yra ne tik skanus ir gaivinantis gėrimas, bet ir menas, kuris reikalauja profesionalumo ir meistrystės.

Norint padaryti gerą šio tipo kavos gėrimą, reikia naudoti geros kokybės pupeles, tinkamą nukalkinto kavos aparato nustatymą, užtikrinti reikiamą pieno temperatūrą ir plakimo techniką.

Taip pat reikia žinoti tinkamą proporciją tarp kavos ir pieno, kad gėrimas būtų tolygus ir vientisas.

Tai yra kavos gėrimas, kuris atskleidžia baristos įgūdžius ir kūrybiškumą.

Flat white skirtumai nuo kitų kavos gėrimų

Flat white nuo kitų kavos gėrimų dažniausiai skiriasi stipresniu ir intensyvesniu skoniu.

Nors į jos sudėti įeina pienas, jis labai neužgožia kavos skonio taip, kaip kapučine ar latte.

flat white kuo skiriasi nuo kitu

Skirtumai tarp flat white ir… :

1. Cappuccino – tai labai panašios kavos, tačiau kapučine naudojamas šiek tiek didesnis pieno kiekis. Taip pat jis pasižymi storesne ir puresne pieno puta, todėl kapučino kavos skonis nėra toks intensyvus, palyginus su flat white.

2. Latte – tai gėrimas, panašus į cappucino, tačiau naudojamas 1 espresso „šotas“, o ne 2, taip pat naudojamas didesnis pieno kiekis, gėrimas patiekiamas didesniame puodelyje. Dėl to latte kavos skonis nėra toks intensyvus, labiau jaučiamas pienas, o jo puta storesnė ir standesnė, lyginant su flat white.

Flat white kavos receptas

Porcijos maistinė vertė

  • Kalorijos: 81 kcal
  • Angliavandeniai: 9 g
  • Baltymai: 4 g
  • Riebalai: 4 g
  • Pagaminimo trukmė: apie 5 min.

PASTABA. Maistinei vertei apskaičiuoti buvo naudota kalorijų skaičiuoklė iš Sportuojantys.lt

Flat white recepto ingredientai

 • 2 „šotai“ (apie 160 ml) espresso kavos (pvz. arabikos kava Espresso Blend).

 • ½ puodelio (apie 120 ml) pieno (rekomenduojama 2,5 % riebumo).

 Paruošimas

 • Supilkite pagamintus 2 espreso „šotus“.

 • Pagarinkite į atskirą puodelį įpiltą pieną, kol atsiras puta.

 • Į kavos puodelį lėtai įpilkite garintą pieną.