Affogato Kava: Išsamus Gidas [+Receptas]

affograto kava

Affogato yra itališkas desertas, kuris susideda iš ledų ir karšto espresso.

Šis paprastas, bet skanus derinys yra puikus būdas pasimėgauti kava ir saldumynais vienu metu.

Turinys

Affogato kavos atsiradimo istorija

Affogato kavos kilmė yra neaiški, bet manoma, kad ji susijusi su italų ledų istorija.

Ledai yra senovinis išradimas, kilęs iš Kinijos, kur žmonės maišė sniegą su medumi ir vaisiais.

Vėliau ledai paplito Egipte, Bagdade, Graikijoje ir Romoje, kur jie buvo laikomi prabangos gėrybe.

Tačiau tik 16-ame amžiuje Prancūzijos virėjas, dirbęs Anglijos karaliaus dvare, sumaišė sultis su pienu ir sukūrė panašų produktą į šiuolaikinius ledus.

Šis desertas buvo toks populiarus, kad karalius Čarlis I davė nemenką atlygį virėjui, kad jis gamintų ledus, skirtus tik karališkam stalui.

Ledai greitai pasiekė Italiją, kur jie tapo labai mėgstami.

17-ame amžiuje iš Florencijos kilęs Francesco Procopio išrado mašiną, kuri sumaišė vaisius, cukrų ir ledus ir taip gavo tikrus ledus, panašius į tuos, kuriuos žinome šiandien.

Procopio atidarė kavinę Paryžiuje, kur pardavinėjo šviežiai skrudintą kavą ir ledus ir tokiu būdu padarė šį produktą žinomą visame pasaulyje.

Affogato kavos atsiradimas yra susijęs su italų kavos kultūra, kuri prasidėjo 19-ame amžiuje, kai buvo išrastas espresso aparatas.

affogato kava, kas tai

Italai mėgo gerti stiprią ir aromatingą kavą, kurią jie vadino espresso.

Jie taip pat mėgo eksperimentuoti su kavos ir kitų ingredientų deriniais, kurie davė įvairių skonių ir tekstūrų.

Vienas iš tokių derinių buvo affogato kava, kurią sudarė vienas ar du ledų gabalėliai, užpilti karštu espresso.

Affogato kavos pavadinimas itališkai reiškia „paskendęs”, nes ledai tirpsta kavoje ir sukuria kreminį ir saldų skystį. Ši kava laikoma desertu, kurį galima užsisakyti kavinėse ar restoranuose.

Tačiau ją taip pat lengva paruošti namuose, jei turite ledų ir espresso aparatą.

Šio gėrimo populiarumas išplito ne tik Italijoje, bet ir kitose Europos ir Amerikos šalyse, kur ji buvo klasifikuojama kaip desertas arba gėrimas.

Kai kurie žmonės į šį gėrimą prideda ir kitų ingredientų, pvz., likerio, šokolado, riešutų ar uogų, kad padidintų jo skonį ir įvairovę.

Affogato receptas

Norėdami pagaminti affogato kavą, jums reikės tik dviejų pagrindinių ingredientų: ledų ir espresso.

affogato namuose

Ledai turėtų būti vanilės arba „fior di latte“ (pieno) skonio, nes jie geriausiai dera su kava.

Espresso turėtų būti stiprus ir karštas, kad ištirpintų ledus ir suteiktų jiems reikiamo aromato.

Paruošimas

Pirmiausia, paruoškite espresso kavą (pvz. iš šviežios Brazil Santos kavos) naudodami aparatą arba moka puodelį. Jei neturite jų, galite naudoti ir stiprią filtruotą kavą.

Antras žingsnis – į didelį stiklinį arba keraminį puodelį įdėkite vieną ar du ledų gabalėlius. Jei norite, galite naudoti ir daugiau, bet nepamirškite, kad jie padidins gėrimo tūrį ir praskies kavos skonį.

Galiausiai, užpilkite ledus karštu espresso ir pamaišykite šaukštu, kad jie geriau susimaišytų. Jei norite, galite pridėti ir šiek tiek cukraus arba saldiklio, kad padarytumėte affogato kavą saldesnę.

Mėgaukitės šia kava kuo greičiau – kol ji dar šilta ir kreminė. Galite ją valgyti šaukštu arba gerti per šiaudelį, priklausomai nuo jūsų nuotaikos ir skonio bei gautos tekstūros.

Affogato kava yra puikus būdas pasilepinti kava ir desertu vienu metu. Tad, nebijokite eksperimentuoti su skirtingais ingredientais!