Cold Brew Kava: Išsamus Gidas

cold brew

Cold brew – tai šaltyje brandintas kavos gėrimas.

Turinys

Kas yra cold brew?

Tai šalta kava, gaminama užpilant maltas skrudintas pupeles šaltu vandeniu ir leidžiant joms ilgai (nuo 12 iki 24 valandų) jame mirkti.

Šiuo gaminimo būdu skonis, kvapas ir kofeinas yra ištraukiami lėtai ir švelniai, neišskiriant rūgščių ir kartumo, kurie būdingi karštai paruoštiems gėrimams.

cold brew brandinimas

Cold brew esencija yra tiršta ir koncentruota, todėl ją galima skiesti vandeniu ar pienu pagal savo skonį.

Tokie šalti kavos gėrimai kaip affogato yra populiaresni, nes juos pagaminti galima greičiau, tereikia ledus sumaišyti su kava.

Cold brew kilmės istorija

Nors daugelis galvoja, kad cold brew yra nauja mada, iš tikrųjų šio kavos ruošimo būdo šaknys siekia kelis šimtmečius.

Pirmieji šalto brandinimo kavą pradėjo ruošti japonai XVII amžiuje.

Jie naudojo specialius indus, kuriuose lėtai varvindavo šaltą vandenį ant maltos kavos.

Šis gėrimas buvo vadinamas „Kyoto coffee“.

XX amžiaus pradžioje, šalta kava išpopuliarėjo JAV, ypač tarp karių, nes ją buvo galima pasigaminti iš anksto ir gerti kelias dienas.

Tik XXI amžiuje cold brew tapo masine tendencija, ypač kavinių tinkluose, kurie pasiūlė klientams gaivų ir madingą gėrimą.

Kuo cold brew skiriasi nuo įprastos šaltos kavos?

Šalta kava su ledukais (iced coffee) dažnai painiojama su cold brew, tačiau tai du visiškai skirtingi gėrimai.

Šalta kava ruošiama karštą kavą atšaldant patiekiant su ledukais.

Toks ruošimo būdas išsaugo daugiau kavos rūgštumo ir kartumo.

Cold brew, ruošiamas su šaltu vandeniu, todėl išlaiko švelnesnį skonį, o kofeinas išsiskiria lėčiau, tad poveikis organizmui būna subtilesnis ir tolygesnis.

Cold brew kavos ypatumai

Skonis ir aromatas

Cold brew skonis yra subtilesnis ir „švaresnis” nei karštai ruoštos kavos.

Pagrindinės skonio natos priklauso nuo pupelių rūšies: vienos gali suteikti vaisišką gaivą, kitos – šokoladinį sodrumą.

Kadangi paruošimo metu neišsiskiria rūgštūs junginiai, kava patiks net tiems, kurie nemėgsta stiprios kavos.

Kofeino kiekis

Cold brew dažnai turi daugiau kofeino nei įprasta kava, nes ilgai brandinamos kavos pupelės išskiria didesnį kiekį šios medžiagos.

Visgi tai priklauso nuo vandens ir kavos santykio.

Kai kurios cold brew gėrimų rūšys būna tokios stiprios, kad prieš patiekiant jas rekomenduojama skiesti vandeniu ar pienu.

Poveikis organizmui

Dėl mažesnio rūgštingumo cold brew kava yra švelnesnė skrandžiui.

cold brew poveikis organizmui

Ji ne taip dirgina gleivinę, todėl tinka žmonėms, kurie negali gerti karštos kavos dėl rūgšties pertekliaus.

Kofeino poveikis pasireiškia palaipsniui, todėl energijos pakilimas trunka ilgiau ir yra stabilesnis.

Kaip pasigaminti cold brew namuose?

Reikalingi ingredientai ir įrankiai

Norint pasigaminti cold brew kavą namuose, reikės:

  • Šviežiai maltos kavos pupelių
  • Šalto ar kambario temperatūros vandens
  • Stiklinio indo ar ąsočio su dangteliu
  • Filtravimo priemonės: popierinio filtro, audinio arba specialaus sietelio

Paruošimo procesas

  1. Rupiai sumalkite kavos pupeles.
  2. Į indą suberkite kavą ir užpilkite vandeniu santykiu 1:8.
  3. Gerai išmaišykite, kad malta kava sudrėktų.
  4. Uždenkite indą ir palikite šaldytuve arba kambario temperatūroje 12–24 valandoms.
  5. Po mirkymo perkoškite kavą per filtrą.
  6. Patiekite su ledu arba norimais priedais.

Dažniausios klaidos gaminant

  • Per smulkiai sumalta kava – gėrimas bus drumstas.
  • Netinkamas kavos ir vandens santykis – skonis per silpnas arba per stiprus.
  • Per trumpas mirkymo laikas – kava neišgauna pilno skonio.
  • Per ilgas mirkymas – atsiranda nemalonus kartumas.

Populiariausi cold brew receptai

Klasikinė cold brew kava

Tai paprasčiausias cold brew receptas: šalta kava, ruošta tik iš vandens ir kavos.

Ji dažniausiai patiekiama su ledu ir kartais praskiedžiama vandeniu, kad būtų švelnesnio skonio.

Cold brew su pienu

Cold brew puikiai dera su pienu ar augaliniu pienu (avižų ar migdolų).

Šis derinys sukuria švelnų, kremišką skonį, primenantį desertą.

Cold brew su sirupais ir prieskoniais

Norint paįvairinti gėrimą, galima įpilti vanilės, karamelės ar lazdyno riešutų sirupo.

Vasarą itin populiarus šviežios mėtos ar cinamono derinys, suteikiantis gaivos.

Cold brew kavos privalumai

Sveikatos nauda

Cold brew yra mažiau rūgšti, tad mažiau dirgina skrandį.

Be to, ši kava yra turi daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme.

cold brew nauda

Ilgas brandinimo procesas leidžia išgauti kavos komponentus, kurie pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

Patogumas ir universalumas

Cold brew galima pasiruošti didesnį kiekį iš anksto ir laikyti šaldytuve net iki savaitės.

Tai patogus pasirinkimas užimtiems žmonėms.

Be to, ši kava gali būti naudojama kaip pagrindas įvairiems gėrimams ar net desertams gaminti.

Cold brew trūkumai

Ilgas paruošimo laikas

Vienas didžiausių šio metodo minusų – ilgas brandinimo laikas.

Norint pasimėgauti šiuo gėrimu, reikia suplanuoti paruošimą bent dieną prieš.

Skonio subtilybės ne visiems priimtinos

Ne visi kavos mėgėjai mėgsta švelnų ir mažiau rūgštų skonį.

Kai kuriems cold brew gali pasirodyti pernelyg silpnas arba „vandeningas“, ypač jei jie įpratę prie stipraus espresso.

Cold brew kavos laikymas ir galiojimo laikas

Kaip tinkamai laikyti namuose?

Paruoštą cold brew reikia laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve.

Tai padeda išsaugoti šviežumą ir skonį.

cold brew sviezumas (1)

Kada gėrimas praranda skonį?

Paprastai cold brew šviežia išlieka 5–7 dienas.

Vėliau skonis tampa blankus, o aromatas praranda intensyvumą.

Cold brew palyginimas su kitais kavos ruošimo būdais

Cold brew ir espresso

Espresso yra intensyvus, stiprus ir koncentruotas gėrimas, paruošiamas per kelias sekundes.

Cold brew gaminimas yra ilgas procesas, bet išgauta kava švelnesnė ir gaivesnė.

Cold brew ir filtruota kava

Filtruota kava yra ne tokia intensyvi kaip espresso ir ruošiama su karštu vandeniu.

Cold brew išsiskiria mažesniu rūgštumu ir subalansuotu skoniu.

Patarimai pradedantiesiems

Kokias pupeles rinktis

Geriausia naudoti vidutinio ar šviesaus skrudinimo pupeles.

Jos suteikia gaivesnes, vaisiškas natas.

Tamsaus skrudinimo pupelės tiks tiems, kurie mėgsta sodresnį skonį.

Vandens ir kavos santykis

Rekomenduojamas santykis yra 1:8.

Jei norisi stipresnio skonio, galima mažinti vandens kiekį.

Svarbiausia – nepersistengti, kad gėrimas netaptų per daug kartus.

Cold brew ateitis ir inovacijos

Nauji kavos gėrimų deriniai

Pastaraisiais metais kavos pramonė eksperimentuoja su įvairiais cold brew deriniais: nuo gazuotos kavos iki kokteilių su alkoholiu.

Tai atveria dar daugiau galimybių kavos kultūrai.

Tvarių sprendimų paieška kavos pramonėje

Cold brew dažnai gaminama didesniais kiekiais, todėl svarbu, kad kava būtų auginama tvariai.

Vis daugiau kavos gamintojų pabrėžia ekologiją, sąžiningą prekybą ir atsakingą vartojimą.

Dažniausiai užduodami klausimai

Taip, dažniausiai cold brew būna stipresnė, bet tai priklauso nuo kavos ir vandens santykio.

Taip, užtenka stiklinio indo ir filtro, kurį galima rasti virtuvėje.

Paprastai 5–7 dienas, tačiau geriausias skonis būna per pirmas tris dienas.

Įprasta šalta kava ruošiama su karštu vandeniu ir tada atšaldoma, o cold brew nuo pat pradžių gaminama šaltame vandenyje.

Galima, tačiau skonis labai priklausys nuo pupelių kokybės ir skrudinimo.

Gaminkite cold brew su OKava.lt

  • Kava Espresso BlendKava Espresso Blend
    • Kava Espresso BlendKava Espresso Blend
    • Kava Espresso Blend
    • Price range: 11.90 € through 29.90 €
  • Kava Peru AmazonasKava Peru Amazonas
    • Kava Peru AmazonasKava Peru Amazonas
    • Kava Peru Amazonas
    • Price range: 12.90 € through 32.90 €