Kava Be Kofeino [Išsamus Gidas]

Kava be kofeino puodelyje pienas

Kava – tai vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, pasižymintis įvairiomis naudingomis savybėmis.

Daugelis žmonių mėgsta gerti kavą, tačiau dėl asmeninių pasirinkimų ar sveikatos priežasčių nori apriboti kofeino vartojimą.

Tokiems žmonėms kava be kofeino (dar vadinama „decaf“) yra puiki alternatyva, kurią galima gerti ir su augaliniu ar kitokiu pienu.

Kava be kofeino auga ant to pačio kavamedžio ir yra beveik tokia pati kaip įprasta kava, tik skirtumas tas, kad iš jos pašalintas beveik visas kofeinas, tad jis nesukelia jokio poveikio.

Šiame straipsnyje sužinosite, kaip išgaunama kava be kofeino, kokios jos skonio savybės, kofeino kiekis bei nauda sveikatai.

Turinys

Kava be kofeino – kas tai ir kaip ji gaminama?

Decaf kava daroma iš žalių kavos pupelių, iš kurių buvo pašalinta bent 97% kofeino.

Yra daug būdų, kaip pašalinti kofeiną iš kavos pupelių (pvz. naudojant vandenį, organinius tirpiklius ir kt.)

Kofeinas iš pupelių pašalinamas dar prieš jas skrudinant ir malant. 

Pašalinus kofeiną iš kavos, jos maistinė vertė išlieka beveik nepakitusi, pakinta kofeino kiekis.

Taip pat skonis ir kvapas gali tapti šiek tiek švelnesni, spalva irgi gali pasikeisti.

Todėl kava be kofeino gali patikti tiems, kuriems nelabai patinka kartus įprastos kavos skonis, tonizuojantis poveikis ir ryškus kvapas.

O jeigu norisi daugiau saldumo, tam padės stevija saldiklis, kuris yra žymiai saldesnis už cukrų ir yra augalinės kilmės

Kaip vyksta kofeino pašalinimas?

Yra keletas būdų, kaip iš kavos pupelių galima išgauti kofeiną.

Dauguma jų apima vandenį, organinius tirpiklius arba anglies dioksidą.

Pupelės yra mirkomos tirpiklyje, kol iš jų ištirpsta kofeinas, o tada tirpiklis yra pašalinamas.

Kofeino pašalinimui pupelių apdorojimo metu dažnai naudojamos anglies dioksido dujos arba specialūs anglies filtrai.

Pastarasis metodas vadinamas „Šveicarijos vandens procesu”.

Būtent tokiais būdais yra išgaunama kava be kofeino.

Toliau seka pupelių malimo ir skrudinimo procedūros.

Svarbu akcentuoti, kad kofeino ištraukimo metodas turi savo privalumų ir trūkumų.

kava be kofeino trukumas

Pavyzdžiui, organiniai tirpikliai gali būti efektyvūs ir pigūs, bet jie taip pat gali pakeisti pupelių skonį ir kvapą.

Anglies dioksidas yra saugesnis ir mažiau kenkia pupelių aromatui, bet jis reikalauja brangesnės ir sudėtingesnės technologijos.

Šveicarijos vandens procesas yra natūralus ir ekologiškas, bet jis yra labai ilgas ir brangus, o taip pat kava gali prarasti daugiau skonio savybių.

Kofeino kiekis

Kava be kofeino iš tikrųjų turi šiek tiek kofeino.

kofeino kiekis kavoje be kofeino

Viename tokio gėrimo puodelyje gali būti apie 3 mg kofeino.

Vienas tyrimas parodė, kad kiekviename 180 ml puodelyje decaf kavos, vis tiek gali būti apie 0–7 mg kofeino.

Įprastos kavos puodelyje yra apie 70–140 mg kofeino.

Tikslus kiekis priklauso priklausomai nuo kavos rūšies, paruošimo būdo ir puodelio dydžio.

Taigi, jau išsiaiškinome, kad net kavoje be kofeino yra labai mažas kofeino kiekis.

Naudingosios medžiagos

Kava yra vienas svarbiausių antioksidantų šaltinių mūsų mitybos racione.

Kavoje, neturinčioje kofeino, antioksidantų kiekis yra panašus kaip ir įprastoje, tačiau tas kiekis gali būti ir iki 15% mažesnis.

Šį skirtumą greičiausiai sukelia nedidelis antioksidantų praradimas kofeino pašalinimo proceso metu.

Antioksidantai labai efektyviai neutralizuoja laisvuosius radikalus.

Tai sumažina oksidacinę žalą ir gali padėti išvengti įvairių ligų, tokių kaip smegenų ligos, širdies sutrikimai, vėžys ir II tipo diabetas.

Be antioksidantų, šiame gėrime galima rasti ir kitų naudingų medžiagų.

Pvz. puodelyje kavos be kofeino yra maždaug tokia medžiagų referencinė maistinė vertė (RMV) per parą suaugusiems žmonėms:

Medžiaga

RMV

Magnis

2,4%

Kalis

4,8%

Vitaminas B3

2,5%

Galbūt tai nėra patys didžiausi naudingų medžiagų kiekiai, bet šie kiekiai taip pat padidėtų su kiekvienu jūsų papildomai išgertu kavos puodeliu per dieną.

Priežastys, kodėl decaf kava nėra itin populiari

Nors iš decaf galima gaminti įvairius gėrimus, tokius kaip , cappuccino ar latte, ar cold brew, ar frappe ir kitą šaltą kavą pagal receptą, tačiau šios kavos pupelės nėra itin populiarios.

Vienas iš trūkumų yra tas, kad decaf gali turėti kitokį skonį ir kvapą nei įprasta kava, priklausomai nuo kofeino pašalinimo metodo.

Kai kurie žmonės mano, kad ji yra silpnesnė, šviesesnė ir mažiau aromatinga.

Tačiau tai gali būti ir skonio reikalas – kai kuriems žmonėms ji gali būti skanesnė ir lengviau virškinama.

Kitas trūkumas yra tas, kad kava be kofeino yra brangesnė nei įprasta, nes ji reikalauja papildomų išlaidų ir laiko kofeino šalinimo procesams atlikti.

Be to, ją gali būti sunkiau rasti kavinėse ar parduotuvėse, nes ji neturi tokios didelės paklausos.

Svarbiausias akcentas, kurį verta paminėti, yra tas, kad decaf kava neturi tonizuojančio poveikio.

Visos šios savybes lemia nedidelį jos populiarumą tarp gurmanų.

Kurią kavą pasirinkti: įprastą ar „decaf“?

Renkantis geriausias kavos pupeles, reikia atsižvelgti į svarbius aspektus.

Kalbant apie kofeino toleranciją, yra daug individualių skirtumų. 

kodel rinktis decaf

Kai kuriems žmonėms netgi vieno puodelio kavos gali būti per daug, o kitiems nebūtų problemų išgerti ir 3-4 puodelius.

Nors individuali tolerancija gali skirtis, sveiki suaugusieji turėtų vengti suvartoti daugiau nei 400 mg kofeino per dieną. 

Šis kiekis atitiktų keturis kavos puodelius.

Per didelis kofeino suvartojimas gali padidinti kraujospūdį, pabloginti miego kokybę.

Žmonės, kurie yra labai jautrūs kofeino poveikiui, gali išbandyti kavą, neturinčią kofeino arba arbatą.

Tie, kurie turi tam tikrų sveikatos sutrikimų, vartoja receptinius vaistus, tačiau labai mėgsta kavą, pasitarę su savo gydytoju, gali rinktis būtent kavą be kofeino, kuri yra puikaus skonio ir aromato.

Be to, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims rekomenduojama apriboti kofeino vartojimą.

Apibendrinimas

Kava yra vienas sveikiausių gėrimų pasaulyje.

kava be kofeino

Joje gausu antioksidantų, kurie turi naudingų savybių mūsų sveikatai.

Tačiau ne visi gali ar nori gerti įprastą kavą. 

Tokiu atveju, kofeino neturinti kava yra puikus pasirinkimas šio skonio bei aromato mėgėjams.