Gilių Kava: Išsamus Gidas [+Receptas]

giliu kava

Gilių kava yra išskirtinis gėrimas, pasižymintis tuo, kad jame visiškai nėra kofeino.

Šio gėrimo pavadinimas jau sufleruoja iš ko gaminama ši kava t. y. pagrindinis ingredientas – ąžuolo gilės.

Tai yra sena Lietuvos tradicija, kurios iki šiol laikosi daugelis žmonių.

Šiame straipsnyje sužinosite, kada ir kaip atsirado šis gėrimas, kokia nauda pasižymi ir kaip jį pasigaminti namuose.

Turinys

Gilių kavos atsiradimo istorija

Istorikai sutinka, kad nėra tikslaus atsakymo kada ir kur pirmą kartą buvo pagaminta gilių kava.

Tačiau yra keletas teorijų ir legendų, kurios galėtų paaiškinti šio gėrimo kilmę.

Viena iš teorijų teigia, kad žmonėms kilo idėja gaminti gilių kavą stebint laukinius briedžius, kurie maitinosi ąžuolo gilėmis ir buvo ypač sveiki bei stiprūs.

Žmonės pamanė, kad jei gilės padeda briedžiams, tai galbūt jos taip pat turi naudingų savybių žmonėms.

Todėl jie pradėjo eksperimentuoti su gilėmis ir tuomet suprato, kad iš jų galima pagaminti skanų ir puikiai sušildantį gėrimą.

Kita teorija sieja gilių kavos atsiradimą su kariniais konfliktais ir ekonominiais sunkumais.

Kai Lietuvoje trūko kavos pupelių ir kitų importuojamų produktų, žmonės ieškojo vietinių alternatyvų, kurios galėtų pakeisti jų mėgstamus gėrimus.

Gilės buvo lengvai prieinamos ir pigios, todėl lietuviai išmoko jas paruošti taip, kad jos primintų tikrąją kavą.

Dar viena legenda pasakoja, kad gilių kavos išradėjas buvo vienas senas ąžuolyno sargas, kuris gyveno vienišas gyvenimą.

Jis buvo didelis kavos mėgėjas, bet jo pensija buvo per maža, kad galėtų nusipirkti pakankamai kavos pupelių.

Todėl jis sugalvojo sumalti ąžuolo giles ir išbandyti jas kaip kavos pakaitalą.

Jis buvo maloniai nustebintas rezultatu ir pradėjo dalintis savo atradimu su draugais ir artimaisiais.

Netrukus gilių kava tapo populiari visoje Lietuvoje.

Ąžuolo gilių kavos nauda

Gilių kava yra ne tik skanus, bet ir sveikas gėrimas.

giliu kavos nauda

Ji turi daug naudingų savybių, kurios padeda gerinti žmogaus organizmo būklę.

Pirma, ši kava yra be kofeino, todėl ji neturi neigiamo poveikio nervų sistemai ar širdžiai.

Ji netinka tik tiems, kurie yra alergiški riešutams arba turi problemų su skrandžiu.

Be to, gilės yra turtingos antioksidantais, vitaminu C ir mineralais, tokiais kaip geležis, kalcis ir magnis.

Šie komponentai padeda stiprinti imuninę sistemą, kovoti su uždegimais ir infekcijomis, reguliuoti kraujospūdį ir cukraus lygį kraujyje, o taip pat skatina kaulų ir dantų tvirtėjimą .

Gilių kava yra puikus energijos šaltinis, nes ji suteikia organizmui ląstelienos, baltymų ir riebalų, kurie reikalingi normaliam medžiagų apykaitos procesui palaikyti.

Ji taip pat padeda sumažinti apetitą ir kontroliuoti svorį, nes ji ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą ir kartu mažina cukraus poreikį.

Tad gilių kava savo nauda tikrai stebina!

Skrudinimas yra ypač paprastas

Bene svarbiausias gilių kavos gaminimo etapas yra skrudinimas.

Tai lemia gėrimo skonį, aromatą ir spalvą. Skrudinimas taip pat padeda pašalinti taninus – natūralias medžiagas, esančias ąžuolo gilėse ir suteikiančias joms kartų skonį.

Skrudinimo procesas yra paprastas, bet reikalauja šiek tiek kantrybės ir dėmesio.

Pirmiausia reikia nulupti ąžuolo giles ir paskleisti jas ant sausos skardos.

Tada reikia įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus ir įdėti skardą su gilėmis į vidų.

Giles reikia keletą kartų pamaišyti, kad jos tolygiai skrustų. Skrudinimo laikas priklauso nuo gilių dydžio ir norimo rezultato.

Paprastai jis svyruoja nuo 15 iki 30 minučių.

Kai gilės įgauna rudos spalvos ir išskiria malonų kvapą, tai reiškia, kad jos yra paruoštos, tad liks jas sumalti.

Gilių kavos receptasgiliu kavos receptas

Norint pasigaminti gilių kavą namuose, reikia turėti šiuos ingredientus:

  • 1 puodelis skrudintų ąžuolo gilių
  • 4 puodeliai vandens
  • 1/2 puodelio pieno
  • cukraus ar medaus pagal skonį

Paruošimas

Sumalkite skrudintas giles kavamale arba smulkintuvu.

Užvirkite vandenį ir sudėkite maltas giles. Maišykite ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.

Nukoškite kavą per ploną marlę arba kavos filtrą į kitą indą.

Pridėkite pieno ir cukraus ar medaus pagal savo skonį. Pakaitinkite kavą iki norimos temperatūros.

Galiausiai, supilkite kavą į puodelius ir mėgaukitės gėrimu!

Jeigu norite patirti tikrąją Lietuvos kultūrą ir pamaloninti savo organizmą sveiku gėrimu, tuomet išbandykite šią kavą.

Viskas ko jums reikės – laikas ir žaliava, kurios nemokamai galite gauti bet kuriame miške, kur tik auga bent jau viena ąžuolas!