Šalta Kava: 15 TOP Receptų Pasigaminimui

saltos kavos receptai

Šalta kava – tai kavos gėrimas, kuris patiekiamas šaltas.

Šalta kava – tai gaivinantis gėrimas, kurio pagrindą sudaro kava ir ledas.

Ji gali būti ruošiama dviem būdais:

1. Iced coffee (šalta kava) – karšta kava, atvėsinama ir patiekiama su ledukais.

2. Cold brew (šaltai brandinta kava) – kava užpilama šaltu vandeniu ir brandinama nuo 12 iki 24 valandų.

Turinys

Kaip pasigaminti šaltą kavą?

  1. Ant ledukų užpilkite stiprią, atvėsusią kavą.
  2. Geriausias kavos ir ledukų santykis yra 1:1, t. y. pusė puodelio stiprios kavos ir pusė puodelio ledo.
  3. Jeigu norite, pagal skonį įsipilkite į gėrimą sirupo.

Patarimai gaminant šaltą kavą

  • Nepilkite karštos kavos į puodelį su ledukais, nes jie per greitai ištirps ir gėrimas bus per daug vandeningas. Gaminimui naudokite atvėsusią kavą;.
  • Greitas būdas karštą kavą atvėsinti – įdėti ją 15 min. į šaldiklį. Jeigu turite daugiau laiko, tuomet pagamintą kavą tiesiog palikite ant stalo, kol ji atvės.
  • Jei šalta kava per stipri, praskieskite ją šaltu vandeniu.

15 populiariausių šaltos kavos receptų

 1. Klasikinė šalta kava

  • 200 ml juodos kavos
  • Ledukai
  • 1 šaukštelis cukraus (nebūtina)

Užplikykite kavą, atvėsinkite ir supilkite į stiklinę su ledukais. Pagardinkite cukrumi, jei mėgstate saldžiau.

 2. Cold Brew kava

  • 100 g maltos kavos
  • 500 ml šalto vandens
  • Ledukai

Sumaišykite kavą su vandeniu ir palikite šaldytuve 12–18 valandų. Perkoškite ir patiekite su ledukais.

Skaityti straipsnį: Cold Brew gidas.

 3. Šalta kava su pienu

salta kava receptas

  • 150 ml kavos
  • 100 ml pieno
  • Ledukai

Supilkite kavą į stiklinę su ledukais ir užpilkite pienu.

 4. Vanilinė šalta kava

  • 150 ml kavos
  • 1 šaukštelis vanilinio sirupo
  • 50 ml pieno
  • Ledukai

Sumaišykite kavą su sirupu, supilkite į stiklinę su ledukais ir užpilkite pienu.

 5. Karamelinė ledinė kava

  • 150 ml kavos
  • 2 šaukšteliai karamelinio sirupo
  • 100 ml pieno
  • Ledukai
  • Plakta grietinėlė
  • Karamelės padažas

Į stiklinę supilkite kavą, sirupą ir pieną, įmeskite ledukus. Papuoškite plakta grietinėle ir užpilkite karamele.

 6. Mocha šalta kava

  • 150 ml kavos
  • 2 šaukšteliai kakavos arba šokolado sirupo
  • 50 ml pieno
  • Ledukai
  • Šokolado drožlės

Įmaišykite šokoladą į kavą, supilkite ant ledukų ir užpilkite pienu. Papuoškite drožlėmis.

 7. Kokosinė šalta kava

  • 150 ml kavos
  • 100 ml kokosų pieno
  • Ledukai
  • Kokosų drožlės

Sumaišykite kavą su kokosų pienu, supilkite ant ledukų ir apibarstykite drožlėmis.

 8. Mėtų kava su toniku

salta kava receptas

  • 50 ml espresso
  • 150 ml toniko
  • Ledukai
  • Mėtų šakelė

Į stiklinę įpilkite toniko, įdėkite ledukus ir užpilkite espresso. Papuoškite mėtomis.

 9. Šalta kava su avižiniu pienu

  • 150 ml kavos
  • 100 ml avižinio pieno
  • 1 šaukštelis klevų sirupo
  • Ledukai

Sumaišykite kavą su sirupu, supilkite ant ledukų ir užpilkite avižiniu pienu.

 10. Kava „Affogato“ su ledais

  • 50 ml espresso
  • 1 rutuliukas vanilinių ledų
  • Ledukai (nebūtina)

Į stiklinę įdėkite ledų rutuliuką ir užpilkite espresso. Galite patiekti iškart arba su keliais ledukais.

Skaityti straipsnį: Affogato gidas.

 11. Baltyminė šalta kava

salta kava receptas

  • 150 ml kavos
  • 1 šaukštas baltymų miltelių
  • 100 ml pieno
  • Ledukai

Sumaišykite kavą su baltymų milteliais ir pienu, supilkite ant ledukų.

 12. Šalta kava su migdolų sirupu

  • 150 ml kavos
  • 1 šaukštelis migdolų sirupo
  • 100 ml pieno
  • Ledukai

Supilkite kavą į stiklinę su ledukais, įdėkite sirupo ir užpilkite pienu.

 13. Espresso Tonic

  • 50 ml espresso
  • 150 ml toniko
  • Ledukai
  • Citrinos skiltelė

Į stiklinę įpilkite toniko, įmeskite ledukus ir supilkite espresso. Papuoškite citrinos skiltelėle.

 14. Prieskoninė šalta kava

salta kava receptas

  • 150 ml kavos
  • 1 žiupsnelis cinamono
  • 1 žiupsnelis kardamono
  • 100 ml pieno
  • Ledukai

Įmaišykite prieskonius į kavą, supilkite ant ledukų ir užpilkite pienu.

 15. Desertinė kava su plakta grietinėle

  • 150 ml kavos
  • 100 ml pieno
  • 1 šaukštelis šokoladinio sirupo
  • Ledukai
  • Plakta grietinėlė
  • Kakavos milteliai

Sumaišykite kavą su sirupu ir pienu, supilkite ant ledukų. Papuoškite plakta grietinėle ir pabarstykite kakava.

Šaltos kavos eksperimentavimo patarimai

  • Pakeiskite įprastą pieną į avižinį, kokosų ar migdolų.
  • Įdėkite vaisių ar uogų – braškių, mėlynių, apelsino žievelės.
  • Naudokite natūralius saldiklius: medų, klevų sirupą.
  • Pagardinkite prieskoniais – cinamonu, kardamonu, muskatu.

Dažniausiai užduodami klausimai

Jei nenorite laukti, kol karšta kava atvės šaldiklyje ar tiesiog palikta ant stalo, tuomet į kokteilių plaktuvą įdėkite pusę puodelio ledo ir puodelį karštos kavos ir suplakite. Tuomet šaltos kavos gėrimą supilkite į puodelį ir įdėkite dar pusę puodelio ledo.

Tiek šalta, tiek karšta kava turi identišką kofeino kiekį, kuris priklauso nuo pasirinktų kavos pupelių. Tikslų kofeino kiekį galite sužinoti OKava.lt skaičiuoklėje.

Be priedų – 2–5 kcal, su pienu ir sirupais – 100–300 kcal. Atskirų ingredientų kaloringumą galite rasti Sportuojantys.lt kalorijų skaičiuoklėje.

Taip, tik naudokite pupeles be kofeino.

Rinkitės augalinį pieną ir venkite pieno produktų.