Turkiška Kava: Išsamus Gidas [+Receptas]

turkiska kava

Turkiška kava – tradicinis gėrimas, kuris ypač populiarus Turkijoje ir kitose Europos bei Azijos šalyse.

Tai yra kavos stiliaus gėrimas, kuris ruošiamas praskiedžiant espresso karštu vandeniu santykiu 1:3 arba 1:4. 

Turkiška kava dažnai tapatinama su americano, nes jos abi ruošiamos panašiu principu.

Ji taip pat neretai vadinama patobulinta airiška kava, nes į ją kai kuriose šalyse įmaišoma šiek tiek alkoholio.

Apskritai kalbant, tai yra bene vienas universaliausių gėrimų, kurį galima gaminti kombinuojant įvairiausius ingredientus.

Turinys

Turkiškos kavos atsiradimo istorija

Turkiška kava pirmą kartą pasirodė Osmanų imperijoje.

Ji buvo laikoma narkotiku ir buvo draudžiama ją gerti.

Bet, dėl didelio jos populiarumo, sultonas galiausiai panaikino šį draudimą.

turkiskos kavos istorija

Turkiška kava pasiekė Britaniją ir Prancūziją 17-ame amžiuje.

Nuo to laiko, turkai skleidė savo kavos paruošimo būdą po visą pasaulį.

Pradžioje tai buvo turkų kilmės žydas, kuris atidarė pirmuosius kavos namus Jungtinėje Karalystėje 1650 metais.

Prie šio gėrimo populiarinimo nemažai prisidėjo ir Turkijos ambasadorius Prancūzijoje.

Jis rengė vakarėlius, kuriuose tiekdavo turkišką kavą.

Kavos populiarumą iš dalies lėmė tai, kad alkoholis yra draudžiamas islamui, o kava, su savo atgaivinančia prigimtimi, nesulaukė jokio pasipriešinimo iš sunitų teologų.

Graikai, kaip Osmanų imperijos dalis, taip pat perėmė šią praktiką.

Bet, jų kava pasižymėjo tuo, kad į ją pridėdavo mastikos dervos.

Priežastis, kodėl šis akivaizdžiai turkiškas gėrimas kai kuriose vietose vadinamas graikišku, yra dėl tam tikrų prekės ženklų, kurie nuo 1990-ųjų šį produktą reklamuoja kaip graikišką.

Kuo šis gėrimas naudingas?

Turkiška kava yra ne tik maloniai pikantiško skonio gėrimas.

Jis taip pat siūlo keletą įvairių sveikatos privalumų.

Kofeinas, esantis kavoje, veikia centrinę nervų sistemą, padidindamas budrumą, koncentraciją ir mažindamas nuovargį.

Be to, kava turi galingus antioksidantus, tokius kaip chlorogeno rūgštis, kurie gali apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, mažindami uždegimą ir apskirtai prisideda prie bendros sveikatos gerinimo.

Keli tyrimai rodo, kad kava gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką ir būti susijusi su mažesne Alzheimerio ir Parkinsono ligos tikimybe.

Be to, kofeinas gali teigiamai veikti širdies darbą, reguliuodamas kraujospūdį ir cholesterolio lygį.

Vis dėlto svarbu atminti, kad sveikatai naudingas poveikis priklauso nuo kavos vartojimo kiekio, o per didelis kofeino kiekis gali sukelti nemalonius šalutinius poveikius.

Taigi, mėgaukitės turkiška kava atsakingai ir saikingai.

Turkiškos kavos receptas

Norėdami pasigaminti turkišką kavą, jums reikės šių ingredientų:

pasigaminti turkiska kava

 • 177 ml  šalto vandens

 • 2 šaukštai (10 g) smulkiai maltos kavos (pvz. šviežio skrudinimo Espresso Blend)

 • 2 šaukštai (25 g) cukraus (arba pagal skonį)

 • 44 ml degtinės (pasirinktinai)

 • 30 ml grietinėlės, lengvai išplaktos

Paruošimas

 1. Supilkite vandenį ir suberkite maltą kavą bei cukrų į „cezvę“ (turkišką kavos puodą). Maišykite tol, kol cukrus ištirps.

 2. Kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 4 – 5 minutes tol, kol pasirodys pirmieji burbuliukai. Turi susidaryti putų sluoksnis.

 3. Galiausiai, nuimkite puodą nuo ugnies ir supilkite kavą į norimus puodelius. Padalinkite putas tarp dviejų puodelių. Į kiekvieną puodelį įpilkite po 22 ml degtinės (jeigu norite). Švelniai sumaišykite su šaukštu.

 4. Viršuje uždėkite po 15 ml grietinėlės, bet jos nesumaišykite. Mėgaukitės savo turkiška kava!