Airiška Kava: Išsamus Gidas [+Receptas]
Airiška kava (angl. Irish Coffee) yra idealus gėrimas, kuris sušildys ir pakels nuotaiką.
Tai kavos, airiško viskio, cukraus ir grietinėlės derinys, kuris yra ne tik unikalus, bet ir istoriškai įdomus.
Sužinokite apie šio gėrimo įdomiai atsiradimo istoriją bei receptą pasigaminimui namuose.
Airiškos kavos atsiradimo istorija
Airiška kava buvo išrasta 1942 metais Limeriko grafystėje, Airijoje.
Tuomet čia veikė Foynes oro uostas, kuris aptarnaudavo lėktuvus, skraidančius tarp Europos ir JAV.
Vieną žiemos vakarą, vienas iš lėktuvų, kuris turėjo nusileisti Niujorke, dėl blogo oro grįžo atgal į Foynes.
Keleiviai buvo sušalę ir ypač pavargę nuo ilgo skrydžio.
Oro uosto restorano šefas Džo Šeridanas nusprendė pasirūpinti jų gerove ir paruošti jiems karštą gėrimą.
Jis sumaišė juodą kavą su airišku viskiu ir cukrumi, o viršų užpylė plonu grietinėlės sluoksniu.
Keleiviai buvo sužavėti šio gėrimo ir teiravosi šefo ar jis naudojo brazilišką ar kito regiono kavą.
Jis atsakė: „Ne, tai buvo airiška kava”. Taip prasidėjo airiškos kavos istorija.
1945 metais Foynes oro uostas buvo perkeltas į Šenoną, kur buvo pastatytas naujas.
Džo Šeridanas taip pat persikėlė ten ir tęsė savo airiškos kavos gamybą.
Vieną dieną jis aptarnavo laikraščio San Francisko Chronicle žurnalistą Stentoną Delapleiną, kuris išbandė šią kavą ir tiesiog labai ją įsimylėjo.
Pastarasis nusprendė atvežti šio gėrimo receptą į JAV ir pradėjo eksperimentus su San Franciske įsikūrusios kavinės „Buena Vista Cafe“ savininku Jack Koeppler.
Jie ilgai bandė suderinti ingredientų proporcijas ir grietinėlės tankumą, kol galiausiai pasiekė tobulą rezultatą.
Airiška kava tapo labai populiari San Franciske ir vėliau visoje Amerikoje.
1952 metais Džo Šeridanas buvo pakviestas dirbti į „Buena Vista Cafe“ ir tapti oficialiu airiškos kavos ambasadoriumi.
Jis taip pat parašė savo originalų receptą ant sienos, kad visi galėtų jį pamatyti ir išmokti šio gėrimo gamybos subtilybių.
Nuo to laiko airiška kava išplito po visą pasaulį ir tapo vienu iš žymiausių ir mėgstamiausių gėrimų.
Airiškos kavos receptas
Kaip ir visi gėrimai, taip ir šis reikalauja laikytis gamybos tvarkos, o svarbiausia – naudoti tinkamas proporcijas.
Recepto ingredientai
- 50 ml airiško viskio.
- 120 ml stiprios juodos kavos.
- 50 ml šviežios grietinėlės (šaltos).
- 1 šaukštelis cukraus.
- Stiklinė (arba bet koks karščiui atsparus stiklinis indas).
Paruošimas
- Skalaukite stiklinę karštu vandeniu ir paskui jį išpilkite.
- Tai padės išlaikyti gėrimo šilumą ir skonį.
- Į stiklinę pilkite viskio ir įberkite cukraus, o tuomet viską gerai išmaišykite.
- Užpilkite kavą ir dar kartą pamaišykite, kad cukrus visiškai ištirptų.
- Lengvai išplakite grietinėlę, kad ji taptų putota, bet ne per dag tiršta.
- Galite naudoti plaktuvą arba šakutę.
- Lėtai supilkite grietinėlę ant kavos, naudodami šaukštą. Grietinėlė turi sudaryti aiškų sluoksnį viršuje, o ne susimaišyti su kava.
- Nemaišykite gėrimo. Vietoj to, gurkšnokite jį per grietinėlę.
- Mėgaukitės!
-
- Kava Papua New Guinea Sigri
- 13.90 € – 34.90 €
-
- Kava Indonesia Java Jampit
- 13.90 € – 32.90 €
-
- Kava Mexico Finca El Olmo
- 12.90 € – 30.90 €
-
- Kava Myanmar Green Land
- Įvertinimas: 5.00 iš 5
- 12.90 € – 31.90 €
Įvertinimas: 5.00 iš 5