Antioksidantai Kavoje [Poveikis Sveikatai]

Kavos puodelis su kava pupeles

Kava yra diskusijų objektas jau daugelį metų. Vieni mano, kad ji suteikia energijos ir sveikatos, o kiti – kad sukelia priklausomybę ir kenkia.

Nepaisant to, dauguma kavos ir sveikatos tyrimų rodo naudą sveikatai.

Šios teigiamos savybės gali būti susiję su antioksidantų poveikiu.

Antioksidantų yra kiekvienoje kavoje, ar tai būtų latte, ar kapučinas, ar cortado, ar žalia kava.

Netgi kadaise Lietuvoje itin populiari gilių kava turi antioksidantų!

Tiesą sakant, tyrimai rodo, kad kava yra vienas iš geriausių antioksidantų šaltinių žmogaus mityboje.

antioksidantai mityboje

Šiame straipsnyje sužinosite, kokia kavoje esančių antioksidantų nauda jūsų organizmui bei tam tikrų ligų prevencijai, kiek tam reikia išgerti kavos ir kokią įtaką tai daro gyvenimo trukmei.

Turinys

Kavoje yra galinga apsauga nuo laisvųjų radikalų

Kiekvieno žmogaus kūnas yra nuolat atakuojamas vadinamųjų „laisvųjų radikalų“, kurie gali pažeisti svarbias molekules, tokias kaip baltymai ir DNR.

Antioksidantai gali veiksmingai „nuginkluoti“ laisvuosius radikalus, taip apsaugodami nuo senėjimo ir daugelio ligų, kurias iš dalies sukelia oksidacinis stresas (įskaitant vėžį).

Kavoje (įskaitant ir decaf) ypač gausu kelių galingų antioksidantų, įskaitant cinamono rūgštis ir polifenolius.

Hidrocinamono rūgštys labai efektyviai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir užkerta kelią oksidaciniam stresui.

Be to, kavoje esantys polifenoliai gali užkirsti kelią daugeliui ligų, tokių kaip širdies ligos, II tipo diabetas bei vėžys.

Geriausias antioksidantų šaltinis mityboje

Dauguma žmonių per dieną suvartoja apie 1–2 gramus antioksidantų. Daugiausiai jų suvartojama iš gėrimų, t. y. kavos ir arbatos.

Mūsų įprastoje mityboje, būtent gėrimai yra daug geresnis antioksidantų šaltinis nei maistas. 

Net 79% maistinių antioksidantų gaunama iš gėrimų, o tik 21% gaunama iš maisto.

Taip yra todėl, kad žmonės linkę vartoti daugiau antioksidantų turinčių gėrimų nei maisto.

Mokslininkai ištyrė antioksidantų kiekį skirtinguose maisto produktuose pagal porcijos dydį.

Kava sąraše užėmė 11 vietą po kelių rūšių uogų.

Daugelis žmonių valgo labai mažai uogų, tačiau išgeria apie 1-2 puodelius kavos su kofeinu per dieną, tad bendras iš kavos gaunamų antioksidantų kiekis gerokai viršija kitų produktų kiekį.

Atlikti tyrimai parodė, kad kava yra didžiausias antioksidantų šaltinis ir sudaro apie 64% viso žmonių suvartojamo antioksidantų kiekio.

Šių tyrimų metu, vidutinis kavos suvartojimas buvo 450–600 ml per dieną arba 2–4 ​​puodeliai.

Kava susijusi su mažesne daugelio ligų rizika

Kava yra susijusi su sumažėjusia daugelio ligų rizika.

kava sumazina ligu rizika

Tiems, kas geria kavą, II tipo diabeto rizika yra net 23–50% mažesnė. 

Kiekvienas dienos puodelis yra susijęs su 7% sumažinta rizika.

Kava taip pat yra labai naudinga jūsų kepenims, nes kavą geriantiems žmonėms yra daug mažesnė kepenų cirozės rizika.

Be to, tai gali sumažinti kepenų ir gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio riziką, o keli tyrimai parodė, kad sumažėja širdies ligų ir insulto rizika.

Reguliarus kavos gėrimas taip pat gali sumažinti smegenų ligų, t. y. Alzheimerio ir Parkinsono ligų riziką net iki 65%.

Kai kurie tyrimai rodo, kad kava gali būti naudinga ir kitiems psichinės sveikatos aspektams. 

Moterys, geriančios kavą, rečiau serga depresija ir miršta nuo savižudybės.

Kavos gėrimas siejamas su ilgesne gyvenimo trukme ir iki 20–30 % mažesne ankstyvos mirties rizika.

Apibendrinimas

Kava yra itin geras antioksidantų šaltinis ir turi įtakos laisvųjų radikalų neigiamo poveikio sumažinimui.

Taip pat šis gėrimas gali turėti naudos sumažinant įvairų ligų atsiradimo riziką, tarp kurių yra ir II tipo diabetas bei vėžys.

antioksidantai kavoje

OKava.lt  – tavo unikaliam skoniui