Lungo Kava (Caffe): Išsamus Gidas [+Receptas]

lungo kava

Lungo kava (caffè lungo) yra itin populiarus gėrimas tarp gurmanų, kurie ieško subtilių skonių ir intensyvesnių aromatų.

Ši ypatinga kavos rūšis išsiskiria ne tik savo unikaliu skoniu, bet ir ypatingu paruošimo būdu, kuris suteikia šiam gėrimui neįprastą charakterį.

Turinys

Kas yra lungo?

Lungo yra itališkas žodis, reiškiantis „ilgas”.

Tai gėrimas, kuris susideda iš vienos porcijos espresso su dvigubai daugiau karšto vandens, kuris slėgio būdu perleidžiama per smulkiai maltas kavos pupeles.

Rezultatas – šiek tiek didesnis kiekis t.y. apie 50-60 ml, tokio pat dydžio kaip „doppio“ arba dvigubas espresso – su didesniu kofeino kiekiu.

Lungo skonis yra stiprus, kartus ir aromatingas, bet mažiau tankus ir tirštas nei klasikinis espresso.

Tai lemia ilgesnis ekstrahavimo procesas, kuris taip pat reiškia plonesnį kreminį sluoksnį – putų, kurios dengia kavos paviršių, sluoksnį.

Espresso lungo atsiradimo istorija

Espresso lungo atsirado Italijoje, kur espresso yra labai populiarus kavos gėrimas.

Nesant tikslaus šaltinio, galima tik spėlioti, kad lungo buvo išrastas kaip būdas padidinti espresso kiekį ir kofeino dozę, neprarandant jo skonio ir aromato.

lungo kavos ypatybes

Galbūt tai buvo susiję su kavos pupelių brangumu arba tiesiog su skirtingais mėgėjų poreikiais ir skoniais.

Šis gėrimas tapo plačiai paplitęs Italijoje ir kitose Europos šalyse, ypač Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, kur espresso yra pagrindinis paruošimo būdas.

Kaip paruošti lungo?

Norėdami paruošti lungo, jums reikės pupelių malimo įrankio ir espresso aparato.

Taip pat galite naudoti laikrodį, kad tiksliau nustatytumėte lungo paruošimo trukmę, bet tai nėra būtina.

Iš pradžių sumalkite kavos pupeles.

Dauguma kavinių naudoja arabikos ir robustos mišinį, bet galite naudoti savo mėgstamas pupeles: svarbus yra jų malimo lygis.

Kadangi lungo kavos tekėjimas yra ilgesnis nei įprasto espresso, kai kurie mėgėjai rekomenduoja naudoti šiek tiek stambesnį pupelių malimą, kad būtų sulėtinamas ekstrahavimo greitis ir sumažinamas kartumas.

Siekite tokio pat kiekio kaip įprastam espresso – apie 7-10 gramų ir malkite tiesiai į filtrą.

Paskui suberkite, išlyginkite ir suspauskite kavą.

Švelniai paimkite filtrą ir į stalą atsargiai kelis kartus padaužykite, kad susidėliotų šviežios pupelės.

Tada kuo lygiau išlyginkite jas ir galiausiai – suspauskite. Lyginimas ir spaudimas padeda užtikrinti tolygų vandens pasiskirstymą per kavą virimo metu.

Pradėkite virimo procedūrą.

Uždėkite filtrą į kavos aparato galvutę ir padėkite puodelį arba stiklinę po ja. Inicijuokite vandens slėgį ir paleiskite laikrodį.

Jei jūsų aparatas turi „ilgo virimo” arba dvigubo espresso mygtuką, paspauskite jį. Jei jo neturite, tiesiog stebėkite laiką.

Kai kurios lungo technikos rekomenduoja ištraukinėti kavą iki minutės. Po daugmaž 40 sekundžių skonis pradeda keistis ir tuomet galite eksperimentuoti, kad nustatytumėte geriausią laiką savo skoniui.

Kai espresso lungo kava yra paruošta, išjunkite vandens slėgį ir pašalinkite filtrą.

Gėrimas turėtų būti maždaug 50-120 ml tūrio ir turėti ploną kreminį sluoksnį viršuje.

Ši kava turėtų būti stipri ir karti, bet taip pat ji turi daug aromato ir skonio.

Galite gerti ją vieną arba įpilto augalinės kilmės pieno, cukraus (arba stevijos saldiklio) ar kitų priedų, jei norite.

Atminkite, kad šio gėrimo gamybai svarbus ne tik malimo lygis, bet ir pasirinktos pupelės.

Patartina rinktis kuo šviežesnes pupeles ir jas malti tik tuomet, kai ketinate ruošti šį gėrimą.