Espresso Kava: Išsamus Gidas

espresso

Espresso – tai koncentruota kava, patiekiama mažais mažomis porcijomis.

Taip pat tai yra daugelio kavos gėrimų (tiek šaltų, tiek karštų) pagrindas.

Pagrindinis ingredientas – malta kava pupelėmis, o kilmės šalis – Italija.

Šiame straipsnyje apžvelgsime espresso kavą, ypatybes, kofeino kiekį ir iš jos gaminamus gėrimus.

Turinys

Kas yra espresso kava?

Espresso yra labai koncentruotas kavos gėrimas, pagamintas iš smulkiai sumaltų pupelių ir vandens, santykiu 1:2.

Ji gaminama iš tų pačių pupelių rūšių kaip ir kita kava.

Nepaisant to, ji yra stipresnė, tirštesnė ir turi daugiau kofeino. 

Kadangi espreso paprastai patiekiama mažesnėmis porcijomis nei kita kava, todėl vienoje porcijoje kofeino yra mažiau.

Porcijoje arba kitaip tariant „šote“ (apie 80 ml) espresso kavos yra apie 63 mg kofeino.

Espreso kavai gaminti galima naudoti bet kokios kilmės ir skrudinimo kavą. 

Jos skonis yra intensyvesnis.

Tikslus skonis (pvz. kartus, rūgštus, salstelėjęs) priklauso nuo kavos pupelių skrudinimo. 

Šis gėrimas turi tirštesnę tekstūrą, didesnę kreminę putą nei įprasta kava.

espresso kava

Espreso kavos gaminimas

Espresso ypač mėgstama gimtojoje Italijoje.

Ji paruošiame mažesniuose puodeliuose (~ 80 ml talpos), dažniausiai naudojant automatinį kavos aparatą.

Normalaus dydžio puodelis (~ 300 ml talpos) naudojamas gaminant dvigubą  (angl. double; ital. doppio) espresso, kurį sudaro 2 „šotai“.

Ilgasis (angl. long; ital. lungo) espresso gaminamas naudojant tą patį kavos kiekį kaip įprastai, bet dvigubai daugiau vandens.

Espresso vartojimas

Espreso geriamas visą dieną, tačiau populiariausias laikas yra pirmoje dienos pusėje, t. y. ryte arba dienos metu, vartojant po valgio.

Šią kavą sudaro palyginti nedidelis kiekis gėrimo, tačiau tai nereiškia, kad reikėtų jį išgerti keletu gurkšnių.

Rekomenduojama ją gurkšnoti lėtai, siekiant pajausti aromatą ir sodrų skonį.

Kai kurie su espresso naudoja cukrų arba saldiklius, pvz. steviją.

Kartais kavinėse šis gėrimas patiekiamas su saldžiu sausainiu ar kitu saldumynu.

Iš espresso taip pat gaminami populiarūs kavos gėrimai:

  • Latte. Tai espresso su pienu, santykiu 1:3.
  • Cappuccino. Tai espreso su pienu ir plakta pieno puta, santykiu 2:1:1.
  • Americano. Tai espresas su karštu vandeniu, santykiu 2:1.

Kofeino kiekis espreso kavoje

Nors espreso kava turi daug kofeino, tačiau svarbu tai, kiek jos išgeriate.

Ji gaminama mažesniais kiekiais, tad kofeino joje yra mažiau nei įprastos kavos puodelyje, kuris yra maždaug trigubai didesnis.

Tuo tarpu dvigubas arba trigubas espresso turėt tiek kartų daugiau kofeino negu viengubas.,

Viename espresso puodelyje kofeino kiekis svyruoja nuo 30 iki 100 mg, tačiau vidutiniškai skaičiuojama, kad kofeino yra apie 63 mg.

Palyginimui, puodelyje juodos kavos yra apie 126 mg kofeino, o decaf – vos 3 mg.

Kiek kofeino suvartojate per dieną, galite pasiskaičiuoti mūsų sukurtoje skaičiuoklėje.

Kaip jau minėjome, espresso galima gaminti iš bet kokių kavos pupelių, todėl ir skonis bus skirtingas.

Pvz. iš šviesiai skrudintų pupelių pagaminta kava bus rūgštesnė, o tamsiai skrudintos pupelių tą rūgštumą paslėps ir kava bus kartesnė.

Kavos pirkimas ir laikymas

Norėdami gauti skaniausią kavą, įsigykite šviežiai skrudintas kavos pupeles iš Okava.lt.

Rekomenduojame kavos neperpilti į jokį kitą indą, o laikyti originalioje pakuotėje, tamsioje ir sausoje vietoje, 5-25°C temperatūroje, kad skonio savybės išsilaikytų kuo ilgiau.

Nedėkite pakuotė į šaldytuvą, nes dėl to kavos skonis gali susilpnėti.

Atidarius pakuotę, kavą suvartoti rekomenduojame per 2 savaites, o kavos pupeles smulkinkite tik prieš kavos gaminimą.

Taip galėsite mėgautis skaniausia ir šviežiausia kavos versija.

O, Kava  – tavo unikaliam skoniui