Espresso Kava: Išsamus Gidas

espresso

„Espresso” – tai itališkas žodis, kuris reiškia „spaustas“ arba „greitas“.

Tai nurodo būdą kaip kava yra ruošiama: karštas vanduo slėgiu priverčiamas praeiti per smulkiai maltas pupeles.

Kitaip tariant, espresso – tai koncentruota kava, patiekiama mažomis porcijomis.

Taip pat tai yra daugelio kavos gėrimų (tiek šaltų, tiek karštų) pagrindas, pvz. latte macchiato ar cortado, netgi airiška kava.

Šiame straipsnyje sužinosite apie espresso kavos atsiradimą, ypatybes, pupelių pasirinkimą, kofeino kiekį ir iš jos gaminamus gėrimus.

Turinys

Kas yra espresso kava ir kaip ji atsirado?

Espresso yra labai koncentruotas kavos gėrimas, pagamintas iš smulkiai sumaltų pupelių ir vandens, santykiu 1:2.

Ji gaminama iš tų pačių pupelių rūšių kaip ir kita kava.

Nepaisant to, ji yra stipresnė, tirštesnė ir turi daugiau kofeino. 

Kadangi espreso paprastai patiekiama mažesnėmis porcijomis nei kita kava, todėl vienoje porcijoje kofeino yra mažiau.

Porcijoje arba kitaip tariant „šote“ (apie 80 ml) espresso kavos yra apie 63 mg kofeino.

Espreso kavai gaminti galima naudoti bet kokios kilmės ir skrudinimo kavą. 

Jos skonis yra intensyvesnis.

Tikslus skonis (pvz. kartus, rūgštus, salstelėjęs) priklauso nuo kavos pupelių skrudinimo. 

Šis gėrimas turi tirštesnę tekstūrą, didesnę kreminę putą nei įprasta kava.

espresso kava

Espresso kava buvo išrasta 19-ojo amžiaus pabaigoje Italijoje, kai inžinierius Luigi Bezzera ieškojo būdo pagreitinti kavos gamybą savo darbuotojams.

Jis sukūrė pirmąją espresso mašiną, kuri naudojo garus ir slėgį ekstrakcijai atlikti.

Vėliau jo patentas buvo perleistas Pavoni kompanijai, kuri pradėjo masinę šių mašinų gamybą ir platinimą.

Espresso yra vienas iš sudėtingiausių ir įvairiapusiškiausių kavos gėrimų, nes jo skonis priklauso nuo daugelio veiksnių: pupelių rūšies, kilmės, skrudinimo, malimo laipsnio, dozavimo, slėgio, temperatūros, laiko ir kt.

Kiekvienas šis veiksnys gali turėti didelę įtaką šios kavos aromatui, rūgštingumui, saldumui ir stiprumui.

Kasmet vyksta pasauliniai baristų čempionatai, kuriuose profesionalai varžosi dėl geriausiojo titulo, gamindami espresą.

Espreso kavos gaminimas

Espresso ypač mėgstama gimtojoje Italijoje.

Ji paruošiame mažesniuose puodeliuose (~ 80 ml talpos), dažniausiai naudojant automatinį kavos aparatą.

Normalaus dydžio puodelis (~ 240 ml talpos) naudojamas gaminant dvigubą  (angl. double; ital. doppio) espresso, kurį sudaro 2 „šotai“.

Ilgasis (angl. long; ital. lungo) espresso gaminamas naudojant tą patį kavos kiekį kaip įprastai, bet dvigubai daugiau vandens.

Espresso yra ruošiama naudojant kavos aparatus, kurios slėgiu verčia karštą vandenį pratekėti per smulkiai sumaltas pupeles.

Kitas gaminimo būdas – specialus espresso kavinukas, naudojant rankinį mechanizmą.

Jis sukuria slėgį ir verčia vandenį praeiti per kavos pupeles.

Vienas populiariausių tokių kavinukų prekinių ženklų yra „AeroPress“

aeropress kavinukas

Espresso vartojimas

Espreso geriamas visą dieną, tačiau populiariausias laikas yra pirmoje dienos pusėje, t. y. ryte arba dienos metu, vartojant po valgio.

Šią kavą sudaro palyginti nedidelis kiekis gėrimo, tačiau tai nereiškia, kad reikėtų jį išgerti keletu gurkšnių.

Rekomenduojama ją gurkšnoti lėtai, siekiant pajausti aromatą ir sodrų skonį.

Kai kurie su espresso naudoja cukrų arba saldiklius, pvz. steviją.

Kartais kavinėse šis gėrimas patiekiamas su saldžiu sausainiu ar kitu saldumynu.

Iš espresso taip pat gaminami populiarūs kavos gėrimai:

Latte – tai espresso su pienu, santykiu 1:3.

Cappuccino – tai espreso su pienu ir plakta pieno puta, santykiu 2:1:1.

Americano -tai espresas su karštu vandeniu, santykiu 2:1.

Kaip išsirinkti kavą espresso gėrimui?

Norint paruošti skanų espresso gėrimą, kava turi būti aukštos kokybės, šviežiai skrudinta ir sumalta.

Renkantis geriausias kavos pupelės, reikia atsižvelgti į skrudinimo laipsnį ir aromatą.

Skrudinimo laipsnis nurodo kaip ilgai ir kaip stipriai kava buvo skrudinta.

Paprastai skrudinimo laipsnis skirstomas į lengvą (light), vidutinį (medium) ir tamsų (dark).

Kuo ilgiau ir stipriau skrudintos pupelės, tuo tamsesnė kava tampa ir tuo daugiau praranda savo natūralių rūgščių ir cukrų.

Tačiau ji taip pat įgauna daugiau intensyvumo ir stiprumo.

Aromatas yra dar vienas svarbus kriterijus renkantis kavą espresso gėrimui.

Jis priklauso nuo kavos rūšies, kilmės ir apdorojimo būdo.

Pupelės gali pasižymėti įvairiais aromatais, tokiais kaip citrusiniai, gėlių, medaus, šokolado, vanilės, riešutų ir kt.

Dažniausiai pardavėjai (kaip ir Okava.lt) ant pakuotės trumpai aprašo kokiomis savybėmis pasižymi tam tikra kava.

Kofeino kiekis espreso kavoje

Nors espreso kava turi daug kofeino, tačiau svarbu tai, kiek jos išgeriate.

Ji gaminama mažesniais kiekiais, tad kofeino joje yra mažiau nei įprastos kavos puodelyje, kuris yra maždaug trigubai didesnis.

Tuo tarpu dvigubas arba trigubas espresso turėt tiek kartų daugiau kofeino negu viengubas.,

Viename espresso puodelyje kofeino kiekis svyruoja nuo 30 iki 100 mg, tačiau vidutiniškai skaičiuojama, kad kofeino yra apie 63 mg.

Palyginimui, puodelyje juodos kavos yra apie 126 mg kofeino, o decaf – vos 3 mg.

kofeino kiekis (1)

Kiek kofeino suvartojate per dieną, galite pasiskaičiuoti mūsų sukurtoje skaičiuoklėje.

Kaip jau minėjome, espresso galima gaminti iš bet kokių kavos pupelių, todėl ir skonis bus skirtingas.

Pvz. iš šviesiai skrudintų pupelių pagaminta kava bus rūgštesnė, o tamsiai skrudintos pupelių tą rūgštumą paslėps ir kava bus kartesnė.

Kavos pirkimas ir laikymas

Norėdami gauti skaniausią kavą, įsigykite šviežiai skrudintas kavos pupeles iš Okava.lt.

Rekomenduojame kavos neperpilti į jokį kitą indą, o laikyti originalioje pakuotėje, tamsioje ir sausoje vietoje, 5-25°C temperatūroje, kad skonio savybės išsilaikytų kuo ilgiau.

Nedėkite pakuotė į šaldytuvą, nes dėl to kavos skonis gali susilpnėti.

Atidarius pakuotę, kavą suvartoti rekomenduojame per 2 savaites, o kavos pupeles smulkinkite tik prieš kavos gaminimą.

Taip galėsite mėgautis skaniausia ir šviežiausia kavos versija.

O, Kava  – tavo unikaliam skoniui