Šviežiai Skrudinta Kava

Šviežiai skrudinta kava – tai tikras malonumas kiekvienam kavos mėgėjui. Skrudinimo procesas išlaisvina pupelių potencialą, kuris suteikia gilius ir įvairius skonius. Kava šviežia išlieka tik apie 4 savaites.

  • Kava Brazil SantosKava Brazil Santos
    • Kava Brazil SantosKava Brazil Santos
    • Kava Brazil Santos
    • Price range: 10.90 € through 26.90 €
  • Kava Colombia Antioquia ExcelsoKava Colombia Antioquia Excelso
  • Kava Costa Rica TarrazuKava Costa Rica Tarrazu
    • Kava Costa Rica TarrazuKava Costa Rica Tarrazu
    • Kava Costa Rica Tarrazu
    • Price range: 12.90 € through 31.90 €
  • Kava Decaf Special BlendKava Decaf Special Blend
    • Kava Decaf Special BlendKava Decaf Special Blend
    • Kava Decaf Special Blend
    • Price range: 12.90 € through 32.90 €
  • Kava Espresso BlendKava Espresso Blend
    • Kava Espresso BlendKava Espresso Blend
    • Kava Espresso Blend
    • Price range: 11.90 € through 29.90 €
  • Kava Peru AmazonasKava Peru Amazonas
    • Išparduota
      Kava Peru AmazonasKava Peru Amazonas
    • Kava Peru Amazonas
    • Price range: 12.90 € through 32.90 €
  • Kava Ethiopia SidamoKava Ethiopia Sidamo
    • Kava Ethiopia SidamoKava Ethiopia Sidamo
    • Kava Ethiopia Sidamo
    • Price range: 13.90 € through 34.90 €
  • Kava Guatemala HuehuetenangoKava Guatemala Huehuetenango
    • Kava Guatemala HuehuetenangoKava Guatemala Huehuetenango
    • Kava Guatemala Huehuetenango
    • Price range: 12.90 € through 29.90 €
  • Kava Indian Monsooned Malabar AAAKava Indian Monsooned Malabar AAA
  • Kava Nicaragua Las MorenitasKava Nicaragua Las Morenitas
    • Išparduota
      Kava Nicaragua Las MorenitasKava Nicaragua Las Morenitas
    • Kava Nicaragua Las Morenitas
    • Price range: 13.90 € through 33.90 €
  • Kava Kenya Nyeri AA+Kava Kenya Nyeri AA+
    • Kava Kenya Nyeri AA+Kava Kenya Nyeri AA+
    • Kava Kenya Nyeri AA+
    • Price range: 15.90 € through 36.90 €
  • Kava Indonesia Java Jampit
    • Kava Indonesia Java Jampit
    • Kava Indonesia Java Jampit
    • Price range: 14.90 € through 34.90 €
  • Kava Tanzania Mbeya AAKava Tanzania Mbeya AA
  • Kavos Uogų Arbata CascaraKavos Uogų Arbata Cascara
  • Kava Zimbabwe Mutare AAA+Kava Zimbabwe Mutare AAA+
    • Kava Zimbabwe Mutare AAA+Kava Zimbabwe Mutare AAA+
    • Kava Zimbabwe Mutare AAA+
    • Price range: 15.90 € through 36.90 €
  • Kava Rwanda Huye Mountain

Kas yra šviežiai skrudinta kava ir kodėl ji ypatinga?

Šviežiai skrudinta kava – tai kava, kurios pupelės buvo paskrudintos neseniai, dažniausiai per paskutines kelias dienas ar savaites.

Būtent skrudinimo procesas suteikia kavos pupelėms jų charakteringą skonį ir aromatą.

Kuo arčiau skrudinimo datos vartojama kava, tuo ryškesnis jos aromatas, gaivesnis skonis ir didesnė nauda kavos mėgėjui.

Pupelės, kurios buvo paskrudintos prieš kelis mėnesius ar metus, praranda daugumą natūralių aromatinių aliejų ir skonio savybių.

Šviežiai skrudinta kava yra ypatinga tuo, kad leidžia patirti tikrąją kavos esmę – vaisiškumą, šokolado ar riešutų natas, gėlių aromatus, kurių beveik neįmanoma pajusti geriantiems seniai paskrudintą kavą.

Skrudinimo procesas ir jo reikšmė

Skrudinimo metu kavos pupelės kaitinamos iki 180–240 °C temperatūros, o procesas gali trukti nuo kelių iki keliolikos minučių.

Pirmiausia pupelės praranda drėgmę, vėliau jose vyksta vadinamasis „pirmasis skilimas“, kuomet pupelė pradeda skleisti aromatą.

Skrudinimo meistrai turi labai tiksliai nustatyti, kada baigti procesą – net kelios sekundės gali pakeisti galutinį skonį.

Šviežiai skrudinta kava yra tarsi „gyvas“ produktas, todėl ji vis dar „kvėpuoja“, išskirdama anglies dioksidą.

Būtent todėl labai svarbu, kad pakuotėje būtų specialus vožtuvas (jis yra ir OKava.lt kavos pakuotėse), leidžiantis dujoms išeiti, bet neleidžiantis orui patekti į vidų.

Kavos pupelių kilmė ir įtaka skoniui

Šviežiai skrudintos kavos skonis taip pat labai priklauso nuo pupelių kilmės.

Pavyzdžiui, Etiopijos pupelės dažnai pasižymi gėlių ir citrusinių vaisių natomis,

Kolumbijos kava – subalansuotu skoniu su šokolado poskoniais, o Brazilijos – sodrumu ir riešutiniais tonais.

Kai kurie kavos mėgėjai renkasi vienos kilmės pupeles (single origin), nes jos leidžia pajusti unikalias skonio savybes, o kiti – mišinius (blend), kurie derina kelias kilmes, kad sukurtų tobulą balansą.

Kodėl verta rinktis šviežiai skrudintą kavą?

Šviežiai skrudinta kava yra ne tik aromatingesnė, bet ir sveikesnė.

Kavos gurmanai dažnai pamiršta, kad kava nėra tik gėrimas ryto energijai – tai produktas, kuriame gausu natūralių antioksidantų.

Kuo pupelės šviežesnės, tuo daugiau šių naudingų medžiagų jos išlaiko.

Be to, šviežiai skrudintos kavos gėrimas yra švelnesnis skrandžiui, nes joje išlieka subalansuoti rūgštumo ir kartumo elementai, kuriuos praranda ilgiau laikoma kava.

Skonio intensyvumas ir aromatas

Pagrindinis šviežiai skrudintos kavos privalumas – skonio intensyvumas.

Kavos mėgėjai dažnai kalba apie citrusines, vaisiškas, šokolado ar riešutų natas, kurias galima aptikti puodelyje.

Tokie subtilūs niuansai yra pastebimi tik tada, kai kava yra šviežiai paskrudinta.

Ilgiau sandėliuota kava tampa „prėskesnė“, jos skonis nebeturi charakterio, o aromatas sunyksta.

Skirtumai tarp pramoninės ir šviežiai skrudintos kavos

Pramoninėse gamyklose kava dažnai skrudinama masiškai ir ilgą laiką laikoma sandėliuose, kol pasiekia vartotoją.

Tokia kava gali stovėti lentynoje net metus, todėl jos aromatas būna sunykęs.

Tuo tarpu šviežiai skrudinta kava skrudinama mažomis partijomis, dažniausiai vietinėse skrudintuvėse, todėl į pirkėjo rankas ji patenka vos po kelių dienų nuo skrudinimo.

Kaip atpažinti tikrai šviežiai skrudintą kavą?

Daugelis kavos mėgėjų klaidingai mano, kad bet kokia kava parduotuvėje yra šviežia, tačiau tai dažniausiai nėra tiesa.

Norint įsitikinti, jog perkate būtent šviežiai skrudintą kavą, verta atkreipti dėmesį į keletą požymių.

Skrudinimo data ir jos svarba

Vienas svarbiausių dalykų – skrudinimo data.

Ant pakuotės turėtų būti aiškiai nurodyta, kada pupelės buvo paskrudintos.

Jei matote tik galiojimo datą, tai reiškia, kad gamintojas gali slėpti tikrąjį kavos šviežumą.

Dažniausiai ant parduotuvinės kavos pakuočių nėra nurodyta skrudinimo data.

Tik šviežiai skrudinta kava (pvz. iš OKava.lt) turi nurodytą skrudinimo datą, nes jos aromatas stipriausias pirmąsias 4 savaites.

Pakuotės tipas ir laikymo sąlygos

Šviežiai skrudinta kava dažniausiai parduodama pakuotėse su vienpusiu vožtuvu, kuris leidžia anglies dioksidui išeiti, bet neleidžia patekti deguoniui.

Tai apsaugo pupeles nuo oksidacijos.

Kava turėtų būti laikoma vėsioje ir tamsioje vietoje, sandariai uždarytoje pakuotėje.

Jei kava parduodama skaidriose pakuotėse be vožtuvo, tikimybė, kad ji šviežia, yra labai maža.

OKava.lt pakuotėse yra įmontuotas suspaudžiamas uždarymo mechanizmas, tad pradarius pakuotę, ją vėl galėsite sandariai uždaryti, kad jūsų kava „neišsikvėptų“.

Skirtingi kavos skrudinimo lygiai

Skrudinimo lygis turi didelę įtaką kavos skoniui.

šviežiai skrudintos kavos skrudinimo lygiai

Nors visos pupelės iš pradžių būna vienodai žalios, galutinis rezultatas priklauso nuo to, kiek laiko ir kokioje temperatūroje jos buvo skrudinamos.

 1. Šviesus skrudinimas. Šviesiai skrudinta kava išsaugo daugiausiai natūralaus pupelės charakterio. Ji pasižymi ryškiu rūgštumu, vaisių bei gėlių natomis. Dažniausiai tokia kava patinka tiems, kurie mėgsta gaivų ir subtilų skonį.

 2. Vidutinis skrudinimas. Vidutiniškai skrudinta kava yra subalansuota tarp rūgštumo ir kartumo. Jos skonis sodresnis, su šokolado ar karamelės poskoniais. Tai populiariausias skrudinimo lygis tarp kavos mėgėjų, nes jis išryškina tiek pupelės kilmės savybes, tiek skrudinimo suteiktą skonį.

 3. Tamsus skrudinimas. Tamsiai skrudinta kava pasižymi intensyviu, kartoku skoniu su dūminėmis natomis. Tokia kava dažniausiai naudojama espresso ruošimui, nes joje mažiau rūgštumo, o daugiau sodraus, tiršto skonio.

Kaip tinkamai paruošti šviežiai skrudintą kavą?

Norint atskleisti visas šviežiai skrudintos kavos savybes, būtina pasirinkti tinkamą paruošimo būdą.

Nors pats skrudinimas ir pupelių kilmė suteikia pagrindą skoniui, netinkamas ruošimas gali sugadinti net pačią kokybiškiausią kavą.

Filtruota kava

Filtruota kava, ruošiama naudojant įvairius filtrus ar lašelines sistemas, leidžia išryškinti kavos švarumą, subtilius aromatus ir vaisines natas. Tai vienas geriausių būdų mėgautis šviežiai skrudintomis pupelėmis, nes šis metodas nepaslepia skonio savybių.

Espresso

Espresso yra stipri, koncentruota kavos forma, ruošiama naudojant aukštą slėgį. Šviežiai skrudinta kava, paruošta espresso būdu, pasižymi intensyviu aromatu, sodria kremine puta ir ryškiu skoniu. Čia itin svarbu naudoti tinkamai sumaltas pupeles, nes per smulkus ar per stambus malimas gali sugadinti rezultatą.

Alternatyvūs paruošimo būdai (V60, French Press, AeroPress)

Šiuolaikiniai kavos entuziastai dažnai renkasi alternatyvius paruošimo būdus. V60 leidžia mėgautis švariu ir subtiliu skoniu, French Press suteikia sodresnį, pilnesnį skonį, o AeroPress suteikia galimybę eksperimentuoti su skirtingomis proporcijomis ir spaudimo stiprumu. Visi šie būdai puikiai tinka šviežiai skrudintai kavai, nes leidžia atskleisti skirtingus jos niuansus.

Dažniausios klaidos ruošiant šviežiai skrudintą kavą

Net turint pačias geriausias pupeles, galima sugadinti kavos skonį, jei daromos klaidos.

Viena iš dažniausių – netinkamas kavos pupelių malimo stambumas.

Kiekvienas paruošimo būdas reikalauja skirtingo kavos pupelių malimo lygio: espresso – itin smulkaus, filtrinė kava – vidutinio, o French Press – stambaus.

Kita klaida – netinkama vandens temperatūra.

Per karštas vanduo gali sudeginti pupeles, o per vėsus – neleisti pilnai atskleisti skonio.

Taip pat svarbu, kad sumalus pupeles, kava turėtų būti ruošiama iš karto.

Populiariausios kavos rūšys ir regionai

Skirtingi regionai pasižymi unikaliomis klimato sąlygomis, kurios suteikia kavai savitą charakterį.

Brazilijos kava

Brazilija yra didžiausia kavos gamintoja pasaulyje. Jos pupelės dažnai pasižymi švelniu, riešutiniu skoniu ir mažesniu rūgštumu. Tai populiari bazė kavos mišiniuose.

Kolumbijos kava

Kolumbijos kava garsėja subalansuotu skoniu su šokolado, karamelės ir vaisių natomis. Ji vertinama dėl švelnaus rūgštumo ir universalumo.

Etiopijos kava

Etiopija laikoma kavos gimtine. Čia auginamos pupelės pasižymi gėlių, citrusinių vaisių ir uogų aromatais. Tai viena labiausiai kavos entuziastų vertinamų kilmių.

Kosta Rikos kava

Kosta Rikos kava laikoma viena švariausių pasaulyje. Šalies kavos auginimo įstatymai draudžia naudoti žemesnės kokybės pupeles, todėl čia auginama tik aukštos rūšies arabika. Skonis dažniausiai pasižymi ryškiu rūgštumu, citrusinėmis natomis ir švariu poskoniu. Tai puikus pasirinkimas mėgstantiems gaivią ir elegantišką kavą. 

Peru kava

Peru garsėja savo ekologiška kava. Dėl kalnuotų regionų ir natūralios auginimo aplinkos pupelės pasižymi švelniu skoniu su vaisių bei šokolado natomis. Peru kava dažnai apibūdinama kaip švelni, subalansuota ir itin aromatinga. 

Gvatemalos kava

Gvatemalos kava yra kompleksiška ir sodri. Augdama vulkaninėje dirvoje, ji įgauna gilų, kartais net prieskoninį skonį, su kakavos ir karamelės natomis. Gvatemalos kava garsėja savo ilgai trunkančiu poskoniu ir aromato intensyvumu.

Indijos kava

Indija išsiskiria savo „Monsooned Malabar“ kava, kuri brandinama veikiant musonų vėjams. Tokiu būdu pupelės įgauna unikalų skonį: žemišką, švelnų, beveik be rūgštumo. Be šios rūšies, Indijos kava pasižymi prieskoninėmis natomis, primenančiomis cinamoną, kardamoną ar juoduosius pipirus.

Mianmaro kava

Mianmaras vis dar naujai atrandamas kavos pasaulyje, bet šios šalies pupelės jau pelnė gerą reputaciją. Mianmaro kava dažnai pasižymi vaisiškais tonais, ypač raudonųjų uogų ir vynuogių natomis, o jos poskonis būna švarus ir gaivus.

Nikaragvos kava

Nikaragvos kava yra subalansuota, turinti švelnų rūgštumą ir saldumo poskonį. Dažnai joje juntamos šokolado, vanilės ir vaisių natos. Šios šalies kava pasižymi švelnia tekstūra ir maloniu aromatu.

Kenijos kava

Kenijos kava laikoma viena ryškiausių ir labiausiai vertinamų pasaulyje. Ji pasižymi intensyviu, gyvu skoniu su ryškiomis juodųjų serbentų, citrusinių vaisių ir vynuogių natomis. Tai kava, kuri išsiskiria savo rūgštumu ir kompleksiškumu, todėl itin mėgstama gurmanų.

Papua Naujosios Gvinėjos kava

Papua Naujoji Gvinėja siūlo egzotišką kavą, augančią kalnuotuose regionuose. Jos pupelės pasižymi tropinių vaisių, gėlių ir prieskoninių žolelių natomis. Skonis dažniausiai būna subtiliai vaisiškas ir įdomus.

Tanzanijos kava

Tanzanijos kava išsiskiria gaiviu, vaisišku skoniu, kuriame juntamos citrusinės natos ir švelni rūgštelė, todėl ji ypač vertinama gaivesnės kavos mėgėjų. Dėl savo išraiškingo skonio Tanzanijos kava dažnai laikoma viena įdomiausių Rytų Afrikos kavų.

Ruandos kava

Ruandos kava pasižymi subtiliu, bet turtingu skoniu. Joje dažnai juntamos gėlių, citrusų ir raudonųjų uogų natos. Ruandos pupelės laikomos itin kokybiškomis, dažnai lyginamomis su Kenijos kava, tik švelnesnėmis.

Zimbabvės kava

Zimbabvė dar nėra plačiai žinoma kaip kavos gamintoja, tačiau jos pupelės išsiskiria vaisišku, lengvu skoniu. Dažnai jose juntamos citrusinės natos ir subtilus saldumas, todėl ši kava patinka tiems, kurie mėgsta lengvesnį profilį.

Indonezijos kava

Indonezija yra viena unikaliausių kavos gamintojų pasaulyje. Šios kavos pasižymi itin sodriu, žemišku skoniu su šokolado ir prieskonių natomis. Joms būdinga tiršta tekstūra ir labai intensyvus charakteris, todėl jos puikiai tinka espresso ar latte gėrimų gaminimui.

Kur pirkti šviežiai skrudintą kavą?

Jei norite atrasti kokybišką šviežiai skrudintą kavą, esate ten, kur reikia – internetinėje parduotuvėje OKava.lt.

Čia rasite platų pasirinkimą įvairių šviežiai skrudintų kavų, kurios atitiks net pačių išrankiausių kavos gurmanų lūkesčius.

Pasirinkę tinkamą kavą, galėsite kasdien mėgautis ne tik šviežia kava, bet ir jausmu, kad atradote kažką ypatingo.

Dažniausiai užduodami klausimai

Geriausia kavą vartoti per 4 savaites po skrudinimo, nes tada jos aromatas ir skonis yra ryškiausi.

Taip, nes joje išlieka daugiau natūralių antioksidantų ir naudingų medžiagų.

Ji gali būti kiek brangesnė nei masiškai gaminama pramoninė kava, tačiau skirtumas atsiperka skonio kokybe.

Laikyti sandarioje pakuotėje, vėsioje ir tamsioje vietoje, bet ne šaldytuve ar šaldiklyje.

Taip, ją galima naudoti tiek espresso aparatams, tiek filtrinei kavai, tiek alternatyviems metodams.