Cold Brew Kava: Išsamus Gidas

cold brew

Šaltos kavos gėrimai ir jų kultūra sparčiai populiarėja visame pasaulyje.

Viena iš šių gėrimų kategorijų vadinama „cold brew kava”.

Ji ne tik pasižymi gaiviu skoniu, bet ir išsiskiria savo unikaliu paruošimo būdu.

Iš pradžių šio gėrimo mėgėjai buvo priskiriami gana siaurai entuziastų grupei, tačiau šiandien ji tampa vis labiau paplitusi tiek namuose, tiek kavinėse tarp skirtingo amžiaus žmonių.

Turinys

Cold brew kava – kas tai yra?

Tai yra gėrimas, kuris yra gaminamas užpilant maltas skrudintas pupeles šaltu vandeniu ir leidžiant joms ilgai (nuo 12 iki 24 valandų) jame mirkti.

Šiuo būdu skonis, kvapas ir kofeinas yra ištraukiami lėtai ir švelniai, neišskiriant rūgščių ir kartumo, kurie būdingi karštai paruoštiems gėrimams.

Cold brew esencija yra tiršta ir koncentruota, todėl ją galima skiesti vandeniu ar pienu pagal savo skonį.

Ji gali būti geriama tiek šalta, tiek karšta, priklausomai nuo asmeninių poreikių.

Įdomūs faktai apie cold brew kavą

Cold brew gėrimas nėra naujas išradimas.

Jis buvo žinomas jau nuo 17 a. Olandijoje ir Anglijoje, o ten jis buvo vadinamas koncentratu arba esencija.

Vėliau ji išplito po Europą ir Aziją, o 20 a. pradžioje pasiekė JAV.

Dabartinis šios kavos populiarumas prasidėjo 21 a., kai daugelis kavinių ir tinklų pradėjo ją siūlyti savo klientams.

Ši kava tikrai gali duoti daug naudos sveikatai.

cold brew nauda

Ji yra mažiau rūgšti nei karštuoju būdu ruošiami gėrimai, todėl ji yra draugiškesnė skrandžiui ir mažiau veikia dantis.

Ji taip pat turi daugiau antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ir tuo pačiu lėtina senėjimą.

Šis gėrimas gali padėti sumažinti cukrinio diabeto ir Alzheimerio ligos riziką, nes reguliuoja cukraus lygį kraujyje ir stimuliuoja nervų sistemą.

Be to, ji padeda tiems, kurie nori pagerinti medžiagų apykaitą.

Cold brew kava turi ypatingą skonį ir aromatą.

Ji yra saldesnė, ryškesnė ir glotnesnė nei karštai paruošti gėrimai, nes iš pupelių išskiria daugiau natūralių cukrų ir eterinių aliejų.

Ji taip pat turi mažiau taninų ir chlorogeninių rūgščių, kurios suteikia kartumo ir rūgštumo karštai paruoštai kavai.

Šios kavos skonis priklauso nuo naudojamų pupelių rūšies, kilmės, skrudinimo ir malimo laipsnio.

Skirtingi paruošimo būdai ir receptai

Paruošimas yra labai paprastas ir nereikalauja jokių specialių įrankių ar įgūdžių.

Viskas, ko jums reikia tai – pupelių malimo aparato, didelio indo ar stiklainio, vandens ir plonos marlės ar specialaus filtro.

Štai keletas receptų, kaip pasigaminti cold brew kavą namuose.

Klasikinė šalta kava

cold brew brandinimas
  • Stambiai sumalkite 50 g pupelių ir sudėkite jas į indą ar stiklainį.
  • Užpilkite 400 ml šalto arba kambario temperatūros vandeniu, bet nemaišykite.
  • Uždenkite ir palikite mirkti šaldytuve arba kambario temperatūroje 12-24 valandas.
  • Paskui švelniai pamaišykite ir nukoškite per marlę ar kavos filtrą į kitą indą.
  • Gautas koncentratas gali būti laikomas šaldytuve 2-3 dienas.
  • Prieš gerdami praskieskite 1 dalį cold brew kavos 2 dalimis vandens arba pieno ir patiekite su ledu.

Vietnamietiška šalta kava

  • Eiga tokia pati kaip ir klasikinės kavos, tik pupelės turi būti maltos vidutiniškai, o ne stambiai.
  • Prieš gerdami praskieskite 1 dalį koncentrato 2 dalimis vandens arba pieno, pridėkite 2-3 šaukštus saldinto kondensuoto pieno ir patiekite su ledu.

Šokoladinė šalta kava

  • Kartokite tą pačią eigą, tik šį kartą pupelės turi būti malamos smulkiai.
  • Prieš gerdami praskieskite 1 dalį esencijos 2 dalimis vandens arba pieno, pridėkite 2-3 šaukštus kakavos miltelių ir cukraus pagal skonį bei įdėkite norimą kiekį ledukų.

Cold brew kava yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti ir ieško naujų skonių bei pojūčių.

Kaip matote, jos paruošimas nėra sudėtingas, tad nedelskite – išbandykite šį gėrimą ir kurkite naujus receptus!